Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladina uredba

Butković najavio rješenje za problem prodaje viška plina

Vlada će problem prodaje viška plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranim cijenama riješiti uredbom, a sutra nakon sjednice vlade javnosti će biti sve razjašnjeno.

U srijedu je potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, najavio rješenja za prodaju viška plina. "Činjenica je da se taj plin prodaje po nekim nižim cijenama. To ćemo sada regulirati, raspravljat ćemo o toj uredbi i sutra nakon sjednice vlade ćete dobiti sve informacije", rekao je Butković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je da će se "ono što se dogodilo također utvrditi" te da će "sutra nakon sjednice vlade biti sve objašnjeno i sve rastumačeno".

Smatra da treba gledati razdoblje otkada je vlada intervenirala na tržištu, kad je cijena plina u rujnu prošle godine bila oko 200 eura, a ne samo "jedan ili dva dana" u kojima su se prodavali viškovi plina.

Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

"Utvrdit ćemo sve: tko je pisao, tko je zvao, tko je s kim razgovarao", rekao je Butković. Na pitanje hoće li vlada dati na uvid podatke o tome koje su firme kupovale viškove plina, najprije je odgovorio: "Sve ćete znati." Potom je dodao kako je premijer naložio ministru gospodarstva da sve pogleda i istraži.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeno dvoje osumnjičenika Pakao u turističkom raju: Žena pronađena zadavljena u hotelu, viđena kako pokušava pobjeći

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija plutajuće zlato More na obalu izbacilo tijelo ogromnog kita: Kad su mu otvorili utrobu, ostali su u šoku

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u utorak u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Ministar gospodarstva Davor Filipović u čijem je resoru plinski biznis izjavio je da je za trgovanje plinom odgovorna Uprava HEP-a. Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je od ministra gospodarstva zatražio da vidi o čemu se radi te da sukladno tome očekuje prijedlog.

HEP je danas rekao da nema utjecaj na prodaju, cijenu i izbor kupaca viškova plina preuzetog od Ine koji se zbog popunjenosti skladišta automatski odlažu u transportni sustav. Da ne trguje plinom, ne prodaje ga i nije nadležan za trgovačke transakcije, u utorak je priopćio i Plinacro, operator hrvatskoga plinskog transportnog sustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene