Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovija afera

Oporba se pita što radi DORH: "Svima koji su upleteni u aferu s HEP-om poručujem, spremite tople pidžame"

Aktualno Galerija HEP - 2 HEP - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) Foto: DNEVNIK.hr Gubitak HEP-a - 1 Gubitak HEP-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gubitak HEP-a - 2 Gubitak HEP-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Gubitak HEP-a - 3 Galerija 1/6 >>
Hrvatska elektroprivreda (HEP) nema utjecaj na prodaju, cijenu i izbor kupaca viškova plina preuzetog od Ine koji se zbog popunjenosti skladišta automatski odlažu u transportni sustav, navode iz HEP-a na upit Hine.

Što radi DORH po pitanju najnovije afere HEP? Pita to MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja dok se čekaju ključni odgovori u toj aferi.

Stav premijera neće se čuti ni danas - jer je otkazana najavljena izjava za medije. Grmoja najavljuje da će u petak sazvati sastanak oporbe u Saboru.

"Pozivam s ovog mjesta glavnu državnu odvjetnicu da po ovim informacijama koje su izašle u javnost postupi. Ja sam saborski zastupnik, ne mislim dizati kaznene prijave to nije moj posao", poručio je Grmoja.

"Svima koji su upleteni u aferu, ako DORH ništa ne učini dok je ova korumpirana vlast na čelu, napravit će kad oslobodimo institucije, s ovog mjesta mogu poručiti spremajte tople pidžame", dodao je.

HEP podsjeća da je Vlada donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije iz rujna 2022., prema kojoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u, i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Kako u ožujku ove godine još uvijek nije došlo do osjetnog smirivanja energetske krize, donesena je nova uredba, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. godine, podsjeća HEP.

Ističe da je na temelju nove uredbe HEP nastavio od Ine preuzimati prirodni plin koji se proizvodi u Hrvatskoj, a cijena plina koju HEP preuzima od Ine regulirana je i utvrđuje je HERA.

Preuzetim plinom HEP može raspolagati isključivo u svrhe propisane uredbom, što znači da ga ne smije koristiti i ne koristi ga u druge svrhe, ni za vlastite potrebe ni za prodaju na tržištu.

Pročitajte i ovo HEP - 4 Ubrzo sjednica Vlade Tko će prekinuti igru pokvarenog telefona oko HEP-ovih gubitaka: Prebacuje se loptica odgovornosti

Kako je podzemno skladište plina popunjeno, viškovi plina preuzetog od Ine automatski se odlažu u transportni sustav. Tim plinom upravljaju operator transportnog sustava i HROTE. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina, ni na cijenu plina ni na izbor kupaca, ističu u HEP-u.

Dodaju da očekuju daljnje smjernice resornog ministarstva.

Da ne trguje plinom, ne prodaje ga i nije nadležan za trgovačke transakcije, u utorak je priopćio i Plinacro, operator hrvatskoga plinskog transportnog sustava.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin znatno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga preko Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Pročitajte i ovo Reakcija na gubitak HEP-a - 4 Niz reakcija Burno zbog gubitaka HEP-a: "Odgovoran je onaj koji Barbarića i Filipovića drži na pozicijama na kojima su jedino u stanju napraviti štetu"

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u utorak u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti, i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva, nego premijera Andreja Plenkovića.

Ministar gospodarstva Davor Filipović, u čijem je resoru plinski biznis, za N1 je izjavio da je za trgovanje plinom odgovorna Uprava HEP-a.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je od ministra gospodarstva zatražio da vidi o čemu se radi te da sukladno tome očekuje prijedlog.

"Razgovarat ćemo o tome s nadležnim ministrima", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene