Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Ukrajini

Što se događa s nuklearkom? IAEA provela inspekciju u Zaporižji, objavili su detalje

Stručnjaci UN-ove agencije za nuklearni nadzor (IAEA) tijekom posljednje inspekcije u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji, koju drže Rusi, nisu uočili nikakve naznake postavljenih mina ni eksploziva u postrojenju, no da bi u to bili u potpunosti sigurni, potreban im je bolji pristup elektrani, objavila je u srijedu IAEA.

Rusija i Ukrajina u utorak su jedna drugu optužile za planiranje napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više je puta upozorila da bi se ondje mogla dogoditi katastrofa zbog vojnih sukoba u blizini.

Dvije zemlje jedna drugu optužuju za granatiranje, koje je više puta dosad rezultiralo kidanjem električnih vodova važnih za hlađenje šest reaktora elektrane i za sprečavanje kvarova.

IAEA-ini stručnjaci "posljednjih su dana i tjedana obavili inspekciju dijelova postrojenja, među kojima su i dijelovi perimetra velikog bazena za hlađenje, a obišli su i čitavo područje, no dosad nisu uočili vidljive naznake postavljenih mina ni eksploziva u postrojenju", stoji u IAEA-inu priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema ozlijeđenih Zapalio se tramvaj na poznatoj zagrebačkoj prometnici, intervenirali vatrogasci

"IAEA-ini stručnjaci zatražili su dodatan pristup, koji je neophodan da bi se potvrdilo nepostojanje mina ili eksploziva", dodaje se u priopćenju.

"Konkretno, bitan je pristup krovovima reaktorskih jedinica 3 i 4, kao i pristup dijelovima turbinskih dvorana i nekim dijelovima rashladnog sustava u postrojenju."

Ukrajinska vojska jučer je izdala priopćenje u kojemu tvrdi da su na krovovima trećeg i četvrtog reaktora postavljene "eksplozivne naprave" i da je napad moguć "u bliskoj budućnosti".

Pročitajte i ovo Vlak naletio na automobil u Velikom Trojstvu Prometna nesreća Policija objavila detalje naleta putničkog vlaka, vozač automobila je bio pijan

"Da ih se detonira, ne bi oštetili reaktore, no stvorio bi se dojam da Ukrajinci granatiraju elektranu", objavio je u utorak Telegram.

IAEA je izvijestila da je upoznata s informacijama po kojima su u postrojenju i oko njega postavljene mine i ostali eksplozivi.

"S obzirom na vojne napetosti i povećanje vojnih aktivnosti u regiji u kojoj se nalazi ova velika nuklearna elektrana, naši stručnjaci moraju moći provjeriti činjenice na terenu.

Neovisno i objektivno izvješćivanje pridonijelo bi razjašnjenju trenutačne situacije na mjestu događaja, što je ključno u ovakvom trenutku u kojemu imamo nepotvrđene optužbe", stoji u IAEA-inoj objavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene