Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić u petak izlazi iz zatvora u Remetincu nakon što su njegovi odvjetnici na sud donijeli dokaze da su upisali založna prava na nekretnine, koje je za puštanje iz istražnog zatvora ponudio umjesto ranije određene jamčevine od 10 milijuna kuna.


Riječ je o kućama i stanovima njegovih prijatelja i rodbine vrijednima oko 20 milijuna kuna. Odvjetnik Andrej Korljan rekao je kako je prije ukidanja rješenja o istražnom zatvoru Sinovčić pred sutkinjom istrage obećao da neće prekršiti uvjete pod kojima mu je odobrena obrana sa slobode.

Vezani članci Slika nije dostupna Ćiro Blažević ponudio jamčevinu za Sinovčića pa ugasio mobitel Slika nije dostupna REKORDAN IZNOS Sud od Sinovčića traži 20 milijuna kuna jamčevine!

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je prihvatilo zahtjev obrane da se Sinovčiću jamčevina od 10 milijuna kuna zamijeni zalogom nekretnina. Ta je odluka uslijedila nakon što je sutkinja istrage Jadranka Mandušić isti prijedlog odbila 26. siječnja, a Sinovčićeva je obrana na nepravomoćnu odluku podnijela žalbu.

Obrana je i tada tvrdila da odluka sutkinje nije utemeljena, ističući da je istražni zatvor krajnja mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika, te da ona mora biti svedena na najkraće nužno vrijeme.

Gotovinsku jamčevinu koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčiću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Sinovčiću jamčevina zamijenjena hipotekama na nekretnine

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje predstečajna nagodba, Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na više od 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene, navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić. Svima njima je uz jamčevinu ili zalog na nekretninama već odobrena obrana sa slobode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook