Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija možda će pokazati fleksibilnost i dopustiti Sloveniji da na Rehnov prijedlog o graničnoj arbitraži dade svoje amandmane pod uvjetom da se s time složi Hrvatska, tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo".


Iako je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy u srijedu u Bruxellesu novinarima potvrdila da je nacrt sporazuma o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora mišljen kao 'zadnji Rehnov kompromisni prijedlog' dvjema državama i da neće biti novoga, vodeći slovenski dnevnik iz njene izjave iščitava i 'znakove fleksibilnosti Bruxellesa'.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus

Nagy nije željela komentirati slovenske dopune dok ne budu poslane, a nakon što je potvrdila da se radi o 'zadnjem' Rehnovu prijedlogu u koji je uloženo mnogo napora, te da neće biti nove ponude, dodala je kako je zapravo važno da dvije strane postignu dogovor, te da se u tome i sastoji smisao sadašnjeg angažmana Europske komisije. Vodeći slovenski list u tome vidi moguće znakove 'fleksibilnosti' Bruxellesa prema Ljubljani, kako dogovor ne bi propao.

'Čini se da Rehn ne bi imao ništa protiv dopuna na svoj prijedlog ako se s njima slože obje strane', navodi "Delo", ali upozorava da je Hrvatska prijedlog u sadašnjem obliku već prihvatila, te da računa da će joj to donijeti 'bodove' u međunarodnoj javnosti i u Europskoj uniji.

Sanader apelira na slovensku vladu da prihvate prijedlog bez dopuna

Budući da je hrvatski Sabor već prihvatio Rehnov prijedlog u postojećem obliku i da je riječ o dokumentu koji je ponuđen po načelu 'uzmi ili ostavi' premijer Ivo Sanader jučer je - komentirajući najave da će Slovenija tražiti dopune prijedloga - apelirao na slovensku vladu da prijedlog prihvati bez ikakvih amandmana, te istaknuo da granični prijepor treba riješiti na osnovi međunarodnog prava. Slično je slovenske reakcije na Rehnov plan komentirao i predsjednik Stjepan Mesić koji je jučer na pitanje što bi značilo slovensko odbijanje Rehnova plana rekao da bi se u tom slučaju Europska unija trebala očitovati zašto Slovenija ne poštuje međunarodno pravo.

Takve izjave hrvatskih predstavnika slovenski mediji međutim stavljaju u 'predizborni kontekst' pred nedjeljne lokalne izbore i izražavaju mišljenje da bi nakon njih hrvatska vlada mogla pristati na promjene u Rehnovu prijedlogu, tim prije što je premijer Pahor odlučan da se blokada hrvatskih pristupnih pregovora nastavi sve dok se ne trasira put prema konačnom rješenju graničnog prijepora.