Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn rekao je da Island neće preteći Hrvatsku u pristupu Europskoj uniji, koja će postati 28. članica EU-a, piše u srijedu belgijski list Le Soir i dodaje da ipak valja provjeriti dijele li ostalih 27 članica njegov entuzijazam.


Nova islandska socijaldemokratska vlada, pobjednica travanjskih izbora raspisanih prije vremena zbog financijskog sloma, proslijedila je u utorak parlamentu prijedlog za otvaranje pregovora za članstvo u EU te bi, ako ga zastupnici odobre, već u srpnju mogao biti dostavljen Bruxellesu. 'Island neće preteći Hrvatsku: ona će doista postati 28. članica, čak ako pregovori s Islandom počnu do kraja godine', prenosi belgijski list Rehnovu izjavu izrečenu nedavno u Bruxellesu. Rehn je 15. svibnja na konferenciji u organizaciji Deutsche Bank AG rekao kako je moguće da Island započne pregovore još ove godine.

Dijele li ostale članice Rehnov 'probalkanski' entuzijazam?

Vezani članci Cjepivo AstraZenece, ilustracija AstraZeneca i dalje pod povećalom: Island i nordijske zemlje još će pričekati, ali ima i onih koje će ponovno koristiti ovo cjepivo Erupcija vulkana na Islandu Prve spektakularne snimke: Nakon 40 tisuća potresa proteklih tjedana eruptirao vulkan na jugozapadu Islanda

'No sasvim je jasno da će Hrvatska biti 28. država članica. Čak i uz teorijsku mogućnost da Island ubrza i da obje zemlje pristupe isti dan, Hrvatska će ipak biti ispred jer se zemlje primaju abecednim redom', rekao je tom prigodom Rehn. Još 'valja provjeriti dijele li i 27 preostalih članica Rehnov 'probalkanski' entuzijazam', dodaje belgijski dnevnik u članku koji je inače posvetio Islandu i prijedlogu za otvaranje pregovora s EU-om koji je nova vlada proslijedila parlamentu. (Hina)