Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska još može ispuniti cilj dovršetka pregovora do kraja ove godine ako nastavi s odlučnom provedbom reformi unatoč zastoju zbog bilateralnog problema sa Slovenijom, na čijem se rješavanju radi i gdje se može očekivati skori napredak, izjavio je danas povjerenik za proširenje Olli Rehn,


'Još nije izgubljen cilj da se pregovori dovrše do kraja 2009. godine. Bitno je da Hrvatska s punom odlučnošću i konkretnim rezultatima nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji. U tom slučaju nije toliko bitno hoće li neka poglavlja biti otvorena u ožujku, travnju ili čak u svibnju', rekao je Rehn skupini novinara s kojima je razgovarao o predstojećem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u češkom mjestu Hluboka na Vltavi koji je posvećen pitanjima proširenja i perspektivi zapadnog Balkana.

Rehn podsjeća da su se obje zemlje složile oko zajedničke izjave

Vezani članci Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala" Oružje, ilustracija Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

Rehn je potvrdio da će se u srijedu navečer ponovno sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom kako bi nastavili razgovore o okviru unutar kojega bi djelovala stručna skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija na rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Rehn je rekao da su se obje zemlje složile oko mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave u kojoj bi se potvrdilo da nijedan dokument ili čin nastao nakon proglašenja njihove neovisnosti ne prejudicira međusobnu granicu. 'To je važna mjera izgradnje povjerenja', rekao je Rehn.