Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deset kuna za kuglicu sladoleda, zvuči nevjerojatno, ali upravo po toj cijeni može se kupiti sladoled u Dubrovniku, pa i u Zagrebu. Što zbog rejtinga, što zbog turističke sezone. Istražili smo vrijedi li kuglica sladoleda doista deset kuna i kolika je realna cijena sladoleda istražili smo u sljedećoj priči...


Kuglica sladoleda na Stradunu je deset kuna, a može se kupiti i sladoled po toj cijeni. Vlasnik neće pred kamere, ali za visoku cijenu ima kaže posebne razloge. Nađe se i pristojnijih cijena, kugla sladoleda deset kuna. 'Ako je deset kuna sladoled i u gradu Dubrovniku, kugla, mislim da bi vlasnik tog sladoleda morao dokazati kako je došao do tih deset kuna', rekao je profesor Josip Žuvela, savjetnik za gastronomiju i ugostiteljstvo.

Vezani članci Djevojke se rashladile (Foto: thechive,com) Nesnosno vruće: Rashladile se sladoledom i potpuno rastopile promatrače Kupola od lave uočena na Havajima 11. listopada 1969. godine (Foto: J.B. Judd/USGS) Fotografija "vatrene kugle" visoke gotovo 20 metara zapanjila internet

Prosječna cijena kuglice sladoleda u Zagrebu je šest kuna, ali na elitnijim mjestima i za tri, četiri kune skuplja. Slastičari cijene opravdavaju sastavom odnosno kvalitetom. 'Nije svejedno je li sladoled od jagode ili s okusom jagode jer je razlika i u sastavu pa vam automatski i cijena drukčija', kaže Stjepan Vincek. U Slavoniji je niži standard, pa su i cijene sladoleda niže, u prosjeku četiri kune. Jedva da im se isplati, kažu slastičari.

>> Stiže sladoled s okusom nikotina

'U proizvodnji već izađe dvije kune, a tu nije uračunata ni struja ni sve, ni radna snaga ni to. Znači bila bi realna cijena pet kuna', Samuele Kurtisi iz slastičarnice Ciao Ciao u Osijeku. Realna cijena kuglice sladoleda bila bi dakle pet kuna, s tim da i slastičari imaju neku računicu. Sve ostalo je čisti profit, a na kuglicu od deset kuna baš i nije mali.