Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE IZ SLOVENIJE

'Današnjom odlukom Sabora došlo je do 'bizarne situacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Hrvatski Sabor izglasao izlazak iz arbitražnog sporazuma, stižu reakcije nezadovoljnih slovenskih političara.

Dimitrij Rupel, dugogodišnji slovenski bivši ministar vanjskih poslova, rekao je da je već pretpostavljao da se Hrvati neće držati odluke o arbitražnom sporazumu. 'Oni ne žele sporazum sa Slovenijom, ne žele uređene granice već incidente i stalnu dramatičnu situaciju', kaže Rupel. Zaprijetio je da Hrvatska neće u Schengen dok ne dogovorimo granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arbitraža Pusić o novim sucima arbitražnog suda: 'To ne mijenja apsolutno ništa' Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja

Slovenski političar Ivo Vajgl kaže da je rasprava o ponašanju njihovog arbitra gotova te da će arbitražni sud odlučiti što će dalje.

JEDNOGLASNA ODLUKA SABORA Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka

'Uskoro će sud pozvati obje strane u Haag i odlučit će hoće li nastaviti s radom. Slovenija i Hrvatska su se obvezale da će poštovati taj sud', ističe bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl. 'Milanovićeva izjava da odluku suda neće poštovati je u stilu Tita 'Ja ne priznajem ovaj sud'. Ako ste član međunarodne zajednice morate poštivati međunarodno pravo i njegove institucije', rekao je Vajgl.

Reakcija slovenskih medija

Svi slovenski mediji prenijeli su u srijedu glavne naglaske iz saborske rasprave pred donošenje odluke o procesu izlaska Hrvatske iz arbitraže o graničnom prijeporu sa Slovenijom, osobito nastupe premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, a jedinstvo koje je pritom pokazala hrvatska politika vodeći mediji interpretiraju skorim parlamentarnim izborima, a neki nazivaju i "političkom histerijom".

Slovenska Radiotelevizija u svom prvom komentaru navodi da je današnjom odlukom Sabora došlo do "bizarne situacije" u kojoj Hrvatska djeluje mimo preporuka Europske komisije, pa i samog Arbitražnog suda koji smatra kompromitiranim.

Dopisnik Slovenske televizije u javljanju iz Zagreba naveo je povodom saborske rasprave da je ona bila "burna" i emocionalna, pri čemu su predstavnici zastupničkih klubova iznosili i jako oštre ocjene o Sloveniji, uključivši i nekadašnju premijerku Jadranku Kosor koja je 2009. godine potpisala arbitražni sporazum zajedno s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Slovenski radio navodi da u sadašnjoj političkoj situaciji u Hrvatskoj nekoliko mjeseci pred izbore u hrvatskoj politici "nema junaka" koji bi oponirao prijedlogu da se izađe iz arbitraže iako je, kako navodi, Europska komisija današnjom svojom izjavom zaoštrila stajalište o najavljenom hrvatskom potezu i najavljuje da će se arbitražni postupak bez obzira na stajalište hrvatskog Sabora nastaviti.

Slovenski radio popodne je imao specijalnu emisiju u kojoj su mišljenje o sadašnjoj situaciji oko arbitraže iznijeli neki slovenski pravni stručnjaci, pa i Vasilika Sancin s Pravnog fakulteta u Ljubljani koja je od prvog trenutka nastanka afere uključena u svojevrsni krizni tim koji neformalno tumači pravne poglede slovenske vlade.

Sancin je ponovila svoju ocjenu, koju je iznosila više puta posljednjih dana, kako Hrvatska nema pravnog uporišta za raskid arbitražnog sporazuma u Bečkoj konvenciji o važenju međunarodnih ugovora jer neprihvatljiv utjecaj na suce, koji je afera otkrila, ne predstavlja teško kršenje arbitražnog ugovora, te da je samim ugovorom predviđen zadovoljavajući mehanizam za rješenje zapleta.

Sasvim je drugo pitanje kako će na zaplet reagirati sam Arbitražni sud koji je obje strane pozvao na konzultacije i savjetovanje i koji će o zapletu brzo odlučiti jer je, prema Arbitražnom sporazumu, samo arbitražni sud "i nitko drugi" nadležan za odlučivanje o sudbini arbitražnog ugovora, kazala je Sancin.

Tumačeći pravni postupak koji je najavom izlaska iz Arbitraže pokrenula Hrvatska, Sancin je navela da će najprije doći do pokušaja mirenja nakon što Hrvatska Sloveniji notificira svoju namjeru, te da se spor može riješiti, arbitraža nastaviti, a presuda donijeti još ove godine.

Neki drugi slovenski stručnjaci za pravo naveli su kako mišljenja Europske komisije, koja ona iznosi ovih dana, imaju "veliku političku težinu" iako ona sama nije bila involvirana u sklapanje arbitražnog ugovora, osim kao posrednik u okviru stabilizacije regije i rješavanja regionalnih problema, u što je u proteklih dvadesetak godina uložila mnogo napora, kroz diplomaciju i na druge načine, te procesom uklapanja regije u EU.

U raspravi u emisiji "Studio u 17 sati" Slovenskog radija sudjelovao je i Janez Markež, komentator i kolumnist ljubljanskog lista "Delo".

Markež je rekao da je s jedne strane djelovanje agentice Simone Drenik i slovenskog bivšeg suca Sekoleca bilo nedopustivo te da se je Slovenija zbog toga Hrvatskoj trebala i formalno "ispričati" kako bi došlo do svojevrsne deblokade nastale situacije, ali da to ne ispričava samu Hrvatsku koja u sadašnjem trenutku djeluje politički "histerično" i "neracionalno", niti njeno prisluškivanje slovenskih diplomata i sudaca.

Temelj djelovanja EU čije su članice i Slovenija i Hrvatska je vladavina prava, a ono znači racionalno i smireno djelovanje, a ne emocionalne i politički motivirane nastupe po "balkanskom" modelu, kazao je Markež.

Po njegovim riječima, i u sadašnjoj je situaciji moguće postići racionalan i pragmatičan dogovor. Markež je uz to, kao primjer kako slovenski dužnosnici ne bi trebali reagirati, naveo ponašanje slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, zamjerivši mu njegove javne izjave kako Slovenija ima informacije da će dobiti izlaz na otvoreno more i da je imenovanjem francuskog suca u arbitražu postigla diplomatsku pobjedu, kazavši da Erjavec sve što napravi, napravi pogrešno. U tom je smislu kao uzor kako u javnosti treba nastupati naveo istupe Vasilike Sancin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene