Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog operacije bljesak

Ministarstvo pravosuđa o zahtjevima iz BiH: Ne radi se o optužnicama već o zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da je 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimilo zamolnicu tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Ističu kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

"Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BiH sumnja da je četrnaest državljana RH navodno počinilo kaznena djela koja BIH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom Bljesak.

Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u", priopćili su iz Ministarstva te dodaju kako će prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH.

Naglašavaju kako "činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija Bljesak i Oluja".

Državni tajnik Josip Salapić izjavio je i da postoji bojazan ako odbace zamolnicu i odbiju suradnju da bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti postupak i raspisati međunarodnu tjeralicu. Objasnio je i što slijedi u slučaju da predmet proslijede Državnom odvjetništvu na postupanje.

"U tom slučaju to znači da bi onda državno odvjetništvo eventualno donijelo odluku o nastavku kaznenog progona ili odbijanju kaznenog progona, to je vrlo važno da javnost ali i naših 14 uzapovjednika budu sigurni da, ako postupak u Hrvatskoj završi, ako se provede bilo kakvo postupanje, da onda više nema uvjeta za bilo kakvo postupanje od strane tužiteljstva Bosne i Hercegovine", rekao je Salapić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene