Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što sve piše

Doznajemo za što u BiH terete naše generale, ratni vođe šokirani: "Nejasno je zašto mi nismo podignuli optužnice protiv oficira koji su nas napadali"

Aktualno Galerija Zastave BiH i Hrvatska Zastave BiH i Hrvatska Foto: DNEVNIK.hr Ante Kotromanović Ante Kotromanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska - 1 Galerija 1/3 >>
Sabotaža. Tako je u jednoj rečenici predsjednik Republike opisao zahtjev Sarajeva za procesuiranjem 14 časnika zbog sumnje u ratne zločine tijekom akcije Bljesak. Premijer oko cijelog slučaja u rukavicama, a časnici koji su na listi službenog Sarajeva očekuju zaštitu države.

Da ga Bosna i Hercegovina tereti za ratni zločin, umirovljeni general i predsjednikov savjetnik Marijan Mareković, kaže, doznao je iz medija.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Josip Salapić zbog operacije bljesak Ministarstvo pravosuđa o zahtjevima iz BiH: Ne radi se o optužnicama već o zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć

"Niti znam o čemu se radi niti me tko kontaktirao za to“, rekao je Marijan Mareković.

Uz njega, kako je Dnevnik Nove TV jučer objavio - osumnjičeno je više generala, zapovjedni lanac operacije Bljesak, pa i preminuli Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

"Što se tiče same operacije Bljesak ona je odrađena čisto, profesionalno vojnički bez i jedne zamjerke pa čak i od međunarodne zajednice. Ne mogu doći do toga što bi to moglo biti što nam se stavlja na teret", dodaje Mareković.

Kako doznaje reporterka Josipa Krajinović, prije 15 godina u Banja Luci donesen je izvještaj protiv 14 ratnih zapovjednika Bljeska. Tužiteljstvo ih sad tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice te da je ubijeno više civila. Zapovjednik u Domovinskom ratu bio je i Ante Kotromanović, potez BiH naziva neprihvatljivim.

"Vlada RH i Državno odvjetništvo moraju odlučno reagirati u ovakvim slučajevima i eventualnim budućim slučajevima i pokazati kako se štite nacionalni interesi RH", smatra Kotromanović.

Nevjerojatno je, kaže, da Hrvatska dopušta ovakve situacije.

"Potpuno je nejasno zašto mi nismo prije 30 godina podigli optužnice protiv vrhuške banjalučkog korpusa i svih tih oficira koji su nas tad žestoko napadali s ciljem da presijeku RH na dva dijela", kaže dalje.

Premijer iz Sinja s porukom:

"Bljesak, Oluja… Vojno redarstvene operacije koje su bile prvo oslobodilačkog karaktera, operacije koje su donijele Hrvatskoj ponovno integritet državnoga teritorija su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih i nikakvi procesi ih bez obzira na način na koji se oni pokretali neće dovesti u pitanje", poručio je Plenković.

Poručuje i da će Ministarstvo pravosuđa vidjeti ima li zapreka ili ne da se dokumentacija iz BiH proslijedi na postupanje hrvatskom tužiteljstvu. I dok premijer ne ulazi u motive susjeda, predsjednik jasan:

"Ovo je samo političko pitanje, ovo nema veze s pravosuđem."

Podsjeća da je prije 6 godina njegova Vlada donijela Zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupaka.

"Puno je manji problem tehničke naravni hoćemo li surađivati ili nećemo surađivati nego činjenica da takve optužnice odnosno istrage uopće dolaze, to je ogroman problem, to je vrsta sabotaže, to je trovanje odnosa između dviju država", smatra Milanović.

Da neće gledati taj film, poručio je predsjednik Bosni i Hercegovini s proslave u Kninu. Tužiteljstvo BiH je tad uzvratilo da nemaju praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih. Na potezu su hrvatske institucije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene