Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtonosna minska polja

Razminirati treba još područje dvostruko veće od Korčule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 10 hrvatskih županija prijetnju sigurnosti stanovništva još uvijek predstavljaju minska polja. Dok se razmišlja kako povećati učinkovitost razminiranja, do isteka roka još su preostale 4 godine.

Posao je obiman - površina na kojoj se nalaze ubojita sredstva zauzima 527 četvornih kilometara. S nje je, prema procjenama, potrebno odstraniti više od 61 tisuću mina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Oznaka opasnosti, minsko polje, pa prve kuće. Petar Biluš iz Lađevaca svakodnevno promatra minsko polje iz svog dvorišta.

'Teško je. Uvijek strahuješ da ćeš naići, da ćeš dirnuti u žicu tamo. Pošto je zaraslo u grmlje, 20 godina se šiblje podiglo, razgojilo se, više se ne može vidjeti', rekao je Petar. Dok u Lađevcima razminiranje još uvijek čekaju, pirotehničari su dio posla odradili.

'Još je opterećeno minskim problemom 10 županija, a ako se sjećate, prošle godine u isto vrijeme 12 županija. 2 županije smo oslobodili u međuvremenu minskog problema. To je Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija', izvijestio je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Drniš: Pirotehničar stao na minu i ostao bez noge

Kako bi unaprijedili rješenja, u Biogradu su se okupili stručnjaci iz 32 zemlje svijeta, a Hrvatska znanjem pomaže i drugima.

Napreduje i tehnologija za razminiranje. Hrvatska se može pohvaliti izvozom opreme za pirotehničare. 'Jedan smo od najvećih svjetskih proizvođača opreme i strojeva za razminiranje, gdje smo preko 60 posto svjetskog tržišta pokrili sa našim proizvodima', kaže Vjekoslav Majetić, direktor tvrtke za proizvodnju opreme.

Da će njegovo selo uskoro biti potpuno sigurno za život, nada se i Petar. U Lađevcima tako žive već 2 desetljeća. U susjedstvu s minama.

Je li moguće sve razminirati do zadanog roka - 2019. godine?

Sve će ovisiti o novcu koji će biti dostupan za potrebe razminiranja. Za ovu je godinu osigurano više od 430 milijuna kuna i opasnost bi trebala u potpunosti biti uklonjena u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je trenutačno i najveće područje na kojem se ikada razminiralo u Hrvatskoj.

U Centru za razminiranje kažu da sve može završiti do 2019., ali posla je u cijeloj Hrvatskoj još jako puno. To je otprilike kao da dva puta morate pregledati površinu otoka Korčule, i to svaki pedalj. Međutim, gdje su mine, nema ni sigurnosti ni prilike za razvoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene