Istraživanje kako pandemija utječe na djecu provela je Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.


Istraživanje je provedeno na više od 22.000 zagrebačke djece dakle gotovo četvrtina od ukupnog broja zagrebačke djece je sudjelovala u njemu. No, uz pandemiju istraživanje je obuhvatilo i koliko je potres ostavio traga na mladima. 

Reporter Domagoj Mikić razgovarao je o svemu s ravnateljicom Poliklinike Gordanom Buljan Flander.

"Dobili smo da devet posto djece ima klinički značajnu depresivnost i anksioznost, a 14 posto ima klinički značajne simptome iz okvira PTSP-a", otkrila je.

Također, čak 50 posto djece ima smetnje koncentracije, više od 50 posto djece ima osjećaj praznine i tuge. No ono što je ispitivače je posebno zabrinulo je činjenica da čak 75 posto djece ima brige oko neuspjeha.

Upravo zato je najbolji način kako stati tome na kraj - nastava uživo i druženje s vršnjacima. "Djeci je jako važna rutina", dodala je.

Učionica, ilustracija - 3 Dnevnik Nove TV doznaje koji su planovi za početak nastave: "Mjere i modeli od prošle godine pokazali su se dobrima tako da je sve spremno i za najcrnje scenarije..."

Policijska traka, ilustracija Noćna drama u Humu Stubičkom: Iz automobila u vožnji bacili mu bombu u dvorište

Nepredvidivost čini i roditelje i djecu još nesigurnijima. Pandemija nam je, govori, donijela porast slučajeva povrede djetetovih prava za više od 30 posto, a slučajevi seksualnog zlostavljanja porasli su za više od 60 posto.

Djeca najčešće u Polikliniku dolaze s tjeskobom, anksioznošću, noćnim strahovima, depresivnošću. "Povećan je broj djece s autodestruktivnim ponašanjima, broj djece koja promišljaju o smislu života, o tome da bi bilo najbolje da ih nema, sa suicidalnim mislima", otkrila je ravnateljica.

Problemu se može doskočiti razgovorom, jačati otpronost, dati im priliku da kažu kako se osjećaju, a ne ih stigmatizirati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju