Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raspušten peti saziv Hrvatskog sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednoglasnom odlukom o samoraspuštanju danas je završen mandat petog saziva Hrvatskog sabora, koji će ostati upamćen po rekordnom broju donesenih zakona.

Saziv sa 152 zastupnika konstituiran je 22. prosinca 2003., a
parlamentarnu većinu formirali su HDZ, s najviše zastupnika (66), HSLS, HSU, SDSS, zastupnici nacionalnih manjina te nezavisni Ivo Lončar.

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Plenkovićeva uzdanica više neće biti na čelu Vijeća Europe: ''Pomno sam razmatrala odluku'' Anka Mrak Taritaš statistika iz Sabora Objavljeno tko su najaktivniji zastupnici, a tko nije progovorio ni riječ

U protekle četiri godine Sabor je održao 27 sjednica i donio
petstotinjak akata, među kojima je 138 doneseno radi usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa standardima EU.

>> Prihvaćen HDZ-ov prijedlog praćenja kampanje

O svim zakonima i odlukama zastupnici su proveli više od tisuću rasprava, u kojima je, po saborskim statistikama, prednjačio pravaš Pero Kovačević koji se za riječ javio 1 165 puta.

Kovačevića su u broju istupa slijedili SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je govorila 750 puta, IDS-ovac Damir Kajin s 550 te HDZ-ovac Krunoslav Markovinović s 500 istupa.

Dno ljestvice zauzeli su HDZ-ovci Stjepan Fiolić (5 javljanja) i Perica Bukić (11 javljanja), te SDP-ovci Mirko Filipović (7 javljanja) i Ljubo Jurčić (15 javljanja).

Rekorder po sankcijama je SDP-ovac Nenad Stazić, koji je u ovom mandatu dobio 25 opomena predsjedatelja.

Kao jedan od sretnijih trenutaka u sazivu 2003.-2007. zastupnici će pamtiti kandidaturu za EU i otvaranje pregovora o punopravnom članstvu, u čiju je svrhu osnovan i Nacionalni odbor za praćenje pregovora.

Jedno od dramatičnijih razdoblja bilo je skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu, kako bi mu se sudilo za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Zastupnici su se u ovom sazivu zauvijek oprostili od šest svojih kolega - SDP-ovaca Snježane Bige Friganović i Ivice Račana, pravaša Velimira Kvesića, HDZ-ovca Marijana Mlinarića, HSS-ovca Zdenka Haramije te HSU-ova zastupnika Josipa Sudeca.

Ovaj je saziv informatizirao Sabor i uveo prvi sustav elektroničkog glasovanja u Hrvatskoj, no on nije uspio do kraja istisnuti klasično 'ručno' glasovanje, jer su zastupnici počesto zaboravljali identifikacijske ključeve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene