Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pressica za novinare

Ostojić: 'Neki kao da otkrivaju toplu vodu pa ponavljaju moje riječi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranko Ostojić, tehnički ministar unutarnjih poslova na konferenciji za medije govorio je o izbjegličkoj krizi.

'Mogu reći da smo sinoć, a jutros je i ista brojka, prešli 600 tisuća osoba koje su od početka krize 16. rujna do današnjeg dana prošle kroz RH, to su podaci koji su vrlo precizni, točni i od početka uredno vođeni. Podsjetio bih da 22. rujna sam vrlo precizno rekao da sve ovisi o Njemačkoj i da Hrvatska neće dopustiti da postane hot spot, da smo mi tranzitna zemlja, da rješenje krize mora biti rješeno na vanjskoj granici EU', rekao je Ranko Ostojić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Ostojić: Kroz Hrvatsku prošlo 581.590 osoba Slika nije dostupna Bez rakcija na provokaciju Ostojić: Očekujemo da Slovenija sama ukloni žicu

'Neki kao da otkrivaju toplu vodu pa Karamarko i Kovač ponavljaju moje riječi da Hrvatska ovisi o tome kako će se ponašati zemlje destinacije. Zahtjevi za azilom se mogu svesti na brojku od 20 i nešto ljudi, željena destinacija je bila Njemačka, Švedska i Danska. Austrijska vlada je donijela odluku do koje mjere je spremna ograničiti broj onih koji bi htjeli zatražiti međunarodnu zaštitu u Austriji. Otvara se domino efekt', kaže Ostojić. 

Dotaknuo se novog pravila.

'Dostavlja se ime i prezime, podaci o nacionalnosti i treći dio koji je novina da se u papiru koji imaju imigranti naznači u kojoj zemlji traže azil. Njemačka nije limitirala bilo kakvim brojakama prihvat izbjeglica. Novo pravilo je što će postojati ta rubrika u kojoj zemlji imaju namjeru zatražiti azil. To je suprotno međunarodnim konvencijama. Također, samo pitanje izražavanja namjere da će zatražiti azil u nekoj zemlji ne bi smjelo biti postavljeno ali mi ćemo se toga pridržavati jer Hrvatska kao tranzitna zemlja do sada niti jednom situacijom nije pridonijela tome da bi bilo tko prigovorio Hrvatskoj suprotno dogovorima koji postoje od 25. listopada', poručio je.

I Hrvatska uvodi nova pravila

Nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvodi nova pravila. Uz do sada tražene podatke biti će od migranata tražen podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održat će konferenciju za medije o izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj, na kojoj će iznijeti detalje.

Podsjetimo, Ostojić je izjavio da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate, i Hrvatska uvesti nova pravila. "Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", potvrdio je Ostojić informaciju u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom.

Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku.

O svemu će detaljnije govoriti na današnjoj konferenciji za medije koja počinje u 13 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene