Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mlada Vinkovčanka

Za rukom joj pošlo ono što uspije tek rijetkima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč brojnim ponudama za posao, Tea se nakon studiranja u Americi odlučila vratiti u Hrvatsku. Pomoću donacija otvorila je 800 tisuća eura vrijedan laboratorij.

Dobiti stipendiju za poslijediplomski studij na jednom od najboljih fakulteta na svijetu - američkom MIT-u uspiju tek rijetki. To je pošlo za rukom mladoj Vinkovčanki Tei Žakuli koja se, unatoč brojnim ponudama za posao u inozemstvu, vratila u Hrvatsku. Uz pomoć donacija, otvorila je 800 tisuća eura vrijedan laboratorij u kojem hrvatskim studentima prenosi stečeno znanje o energetskoj učinkovitosti zgrada. Tea je Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Na Fakultet strojarstva nekada je dolazila kao studentica, a danas na njemu vodi laboratorij.
Otvorila ga je uz pomoć donacija. U njemu sada studentima na najmodernijim programima vrijednima 800 000 eura prenosi znanje o energetskoj učinkovitosti zgrada.

'Laboratorij radi na nekoliko projekata, ali najteži i najzahtjevniji je projekt pametnih zgrada', rekla nam je Tea.

Ona je bila nominirana za Oskara, a za svoj rad ne prima novac

Uz pomoć posebnih programa, Tea i njezini studenti proučavaju na koji način zgrada može trošiti što manje energije. Primjerice, tijekom noći prate što će se događati idući dan, koliko će ljudi otprilike biti u zgradi, hoće li biti sunca ili ne i na temelju takvih informacija odlučuju koji je optimalan način za proces hlađenja ili grijanja zgrade.

'To su vrlo vrijedni podaci s kojima se mogu postići značajne uštede', objašnjava.

To je jedini takav laboratorij u Hrvatskoj. Studenti - presretni.

'To nam jako puno znači, ovdje se može puno naučiti uz podršku naših profesora', kaže Bojan Jurinjak, student 5. godine strojarstva.

Baš kao i oni danas, Tea je svoje znanje stjecala u tim istim klupama. Kasnije je otišla na doktorski studij na jedan od najboljih fakulteta na svijetu - američki MIT.

Nova frizura uz pomoć mobilne aplikacije koja izdaje naredbu - laku za kosu

'Tamo sam dobila stipendiju za svih pet godina što mi je bilo izuzetno bitno jer se radi o nekih 400.000 dolara koje su u mene uložili u tih 5 godina', rekla je.

Baveći se energetskom učinkovitošću zgrada, Tea je objavila i nekoliko radova u svjetskim znanstvenim časopisima. Posebnu čast ukazao joj je dekan MIT-a kad ju je pozvao da s još troje kolega predstavlja fakultet na summitu mladih znanstvenika.

'Oni su pozvali veliki broj Nobelovaca da dođu tamo i drže nam predavanja i to je isto bilo prekrasno iskustvo gdje slušate Nobelovce, družite se s njima', prisjetila se.

A s takvim znanjem, ponude za posao pljuštale su sa svih strana. Ipak, odlučila se vratiti u Hrvatsku.

'Ja se nisam vratila tu da se prilagodim. Nego gdje god dolazim, trudim se da napravim nešto bolje, nešto inovativnije, da nešto osvježim', kaže Tea.

Tea, kao uspješna znanstvenica, dokaz je da se budućnost ne mora tražiti izvan Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene