Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici sisačke Valjaonice cijevi obustavili rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak radnika prve smjene Valjaonice bešavnih cijevi sisačke Valjaonice cijevi danas je oko 13 sati obustavilo rad nezadovoljno što su, umjesto pune plaće za srpanj, dobili samo pola plaće.

Glavni povjerenik Hrvatskog sindikata metalaca u Valjaonici Siniša Jurilj izjavio je da su se radnici spontano okupili i obustavili rad oko 13 sati nakon što su dobili isplatne listiće plaće za srpanj na kojima su vidjeli kako im je isplaćena samo polovica umjesto pune plaće te da su im iz te polovice plaće skinute obustave za kredite, tako da je on, na primjer, "na ruke" dobio četvrtinu mjesečne plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovno prodana Valjaonica cijevi Sisak Slika nije dostupna 'Izabrati kupca koji jamči profitabilnost sisačke Valjaonice'

"Sindikati uopće nisu bili obaviješteni da će se radnicima za srpanj uplatiti polovica plaće, sadašnji vlasnik, tvrtka Valjaonica cijevi Sisak, čiji je stopostotni vlasnik Hrvatski fond za privatizaciju, o tome nas ništa nije obavijestio", rekao je Jurilj i naveo da se predstavnici sindikata zajedno s radnicima nalaze ispred pogona VBC-a i čekaju dolazak predstavnika uprave da im objasni zašto su im isplaćene polovične plaće za srpanj.

U ime podružnice Sindikata metalaca Hrvatske glavni povjerenik Mato Somić je naglasio da su sindikati zatečeni nastalom situacijom te da od uprave traže odgovore zašto je do toga došlo i kada će im biti isplaćen drugi dio srpanjske plaće. Kako je naveo Somić, predstavnici uprave rekli su sindikatima da su za srpanj isplatili polovične plaće jer na računu Valjaonice nema dovoljno novca, predstavnici sindikata tu su informaciju prenijeli okupljenim radnicima, ali radnici i dalje obustavljaju rad i traže da im objašnjenje podnese uprava.

Sisačku Valjaonicu cijevi u postupku privatizacije kupila je
švicarska kompanija CMI koja je dio velike američke kompanije CMC, a prijenos vlasništva još nije proveden. Predstavnik CMC-a Ludovic Gajdos u nedavnom pismu radnicima Valjaonice najavio je da će ta kompanija nakon formalnog preuzimanja sisačke Valjaonice cijevi isplatiti sve preuzete obveze prema državi i gradu Sisku te radnicima redovito isplaćivati plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene