Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Racionalni investitor kupuje kad je jeftino'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u Zagrebu, svaki osmi građanin postao je vlasnik dionica. Posljednje vijesti s burze mnogima lede krv u žilama, jer su gotovo sve dionice završile u blokadi ili u crvenom. O tome ima li razloga za paniku u emisiji '10 do 8' govorili su Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze i Tomislav Petrov, analitičar portala Business.hr.

Kardum smatra kako je veliki interes javnosti za novonastalu situaciju na burzi normalan jer je broj dioničara danas u Hrvatskoj veći nego ikada.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Slika nije dostupna Loto groznica: Imate li sretne brojeve?

'Da se isto dogodilo prije 10 godina, to bi zanimalo svega nekoliko ljudi. Danas, kada je porastao broj malih dioničara, porastao je i interes za situaciju na burzi, što nije zapravo ni tako loše', izjavio je Željko Kardum.

Kardum objašnjava kako se stanje na burzi još nije stabiliziralo, te da se još neko vrijeme može očekivati pad ili rast cijena.

'Razlika je u onima koji kupuju ili prodaju, sada kada je ovakva situacija. Postoje optimisti i pesimisti', objašnjava Kardum dodajući kako nitko ne može točno predvidjeti koliko dugo će trajati nestabilna situacija na burzi, te koliko i kojim će dionicama cijene rasti ili padati.

Jutros su nakon otvaranja burze građevinske tvrtke doživjele gotovo pravi 'slom'. Ipak situacija se s vremenom mijenjala.

'Građevinske su tvrtke u prvih deset minuta potonule za oko osam posto, no kasnije su se dionice počele kupovati pa su tvrtke ponovno postigle pozitivnu cijenu', objasnio je Tomislav Petrov.

Kardum ističe kako ulagači trebaju shvatiti da su dionice dugoročno ulaganje, da postoje sezonske oscilacije, te da nitko ne može predvidjeti koliko će dugo trajati negativan utjecaj svjetskih tržišta na naše.

'Pola tržišta misli da će dionice padati, a pola da će rasti. Zato svatko treba donijeti individualnu odluku', napomenuo je Kardum.

Petrov smatra da je današnji pad cijena dionica pogodovao svakome tko vjeruje da će se tržište stabilizirati.

'Racionalni investitor u svakom slučaju kupuje onda kad je jeftino', istaknuo je Petrov koji vjeruje kako je upravo danas bio takav dan, te da su mnoge dionice, a među njima i HT-ova, bile ispod svoje realne vrijednosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene