Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Milanović i Sanader ne smiju se postaviti kao dva ovna na brvnu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gostujući u emisiji '10 do 8' Mirjane Hrge, Mato Arlović je izjavio kako odluku stranke da njezini članovi ne sudjeluju u emisijama uživo smatra legitimnom, ali ne i najboljim izborom te je ustvrdio da se Milanović i Sanader moraju usuglasiti oko pitanja koja su od nacionalne važnosti.

'Ja i Milanović smo u realtivno dobrim odnosima iako se u nekim stvarima ne slažemo, ali neovisno o tome mislim da je došlo vrijeme za SDP kada mora usuglasiti svoj program i daljni razvoj stranke. Stranačka konvencija mora se održati i predviđena je statutom, a mislim da će ta koja slijedi biti veoma dinamična, jer treba riješiti puno pitanja', kaže Arlović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teme iz '10 do 8' u redovnom dijelu Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Hrvatska dobiva privatni zatvor?

Arlović smatra da je na izborima postignut uspjeh u odnosu na ono što je stranka očekivala te da je SDP otvorio jednu novu, pozitivnu stranicu. No, u isto vrijeme smatra kako je nužno u stranku vratiti institut predsjedništva, kako ne bi samo nekoliko ljudi odlučivalo o važnim stranačkim pitanjima. 

'Zastupam jedan oblik kolektivnog, zajedničkog razmišljanja i odlučivanja', ističe Arlović.

Na pitanje je li mu sada žao što nije pristao biti treći na listi u 5. jedinici, zbog čega sada nakon dugo godina nije saborski zastupnik, Arlović kaže kako nije, jer jednostavno nije mogao pristati na to da na izborima bude istaknut na listi u toj izbornoj jedinici. 

Kada Hrvatska bude izrađivala nacrt novog Ustava, što je, smatra Arlović, nužno zbog referenduma o ulasku u Europsku uniju i nekih drugih važnih pitanja, neće odbiti bude li ga netko tražio pomoć.

'S obzirom da je pred nama promjena Ustava koja je nužna, nemam pravo svoje znanje i iskustvo ne staviti u funkciju pomoći kod stvaranja takvog važnog dokumenta', kaže Arlović.

Kada je u pitanju odnos Sanadera i Milanovića, Arlović smatra kako je važno da se mogu usuglasiti oko pitanja koja su od nacionalne važnosti za Hrvatsku. 

'Najgora stvar koja bi se mogla dogoditi Hrvatskoj je da se čelnici vodećih stranaka postave kao 'dva ovna na brvnu' i da zapostave nacionalne interese', rekao je Arlović.

Istaknuo je također kako važnim smatra ponovno skidanje imuniteta Branimiru Glavašu nakon konstituiranja novog saziva Sabora, na čijoj prvoj sjednici Glavaš ne može ni biti, jer mu je i dalje na snazi skinuti imunitet. 

'Moj stav o tome je poznat, po meni je neprihvatljivo za vladavinu prava kada zastupniku kojemu teče sudski postupak ne bi bio skinut imunitet kako bi se sudski proces mogao neometano nastaviti', kaže Arlović.

'Sve dok postoje šanse treba pokušati, ali treba biti korektan u tome', ističe Arlović na pitanje što misli o Milanovićevim nastojanjima da sastavi većinu u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene