Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar iz oporbe

PUSIĆ O GLASANJU U SABORU 'Tako se dosad nitko nije ponašao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pusić je pozitivnim ocijenila pokrenutu komunikaciju između Hrvatske i Mađarske, koje su donedavno imale zahlađene odnose zbog razilaženja u rješavanju izbjegličke krize.

Predsjednica HNS-a i novoizabrana potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić izjavila je u srijedu kako će nastaviti raditi u skladu sa svojim dosadašnjim političkim stavovima, te podržavati i promovirati one projekte za koje smatra da su važni, bez obzira na stav Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

"Moji politički stavovi i projekti su poznati s obzirom da je to moj četvrti mandat u Saboru. Ja sam jedan mandat bila u Vladi, ostalo u Saboru. Drago mi je da imam priliku ovdje djelovati i svakako ću raditi u skladu sa svojim dosadašnjim političkim stavovima te podržavati i promovirati one projekte za koje smatram da su važni, bez obzira na stav Vlade", rekla je Pusić novinarima u Saboru.

Nejednoglasan odabir potpredsjednice Sabora

Komentirala je i činjenicu da za potpredsjednicu Sabora nije izabrana jednoglasno, rekavši da je to neki novi pristup. "Tako se dosad nitko nije ponašao, i pozicijske i opozicijske predsjednike se uglavnom biralo jednoglasno jer je to de facto jedna struktura Sabora koja je utvrđena. Ovo pokazuje politizaciju svake teme i ne govori dobro o mogućnosti onoga što je važno, a to je da o nekim temama postoji konsenzus i neka vrsta gentlemanskog ili 'gentlewoman-skog' dogovora, odnosno uvažavanja. Ali, kako je tako je, pa u skladu s time moramo i primjeriti svoja očekivanja", ustvrdila je.

'Obzirom na to kakav smo javni govor čuli i kakav smo način čuli u Saboru, toga do sad na taj način nije bilo. Tako da moram reći nisam iznenađena obzirom na to što se do sada vidjelo od ovog sastava', kazala je Pusić.

'Ja sam ovdje 25 godina. Uvijek kako su se stranke dogovorile oko potpredsjenika, glasovalo se jednoglasno. Ovo je prvi put da se protiv potpredsjednika izjasnio jedan broj ljudi i to je rušenje jedne domokratske prakse u parlamentu', rekla je Milanka Opačić, novoizabrana potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Komunikacija Hrvatske i Mađarske

Pusić je pozitivnim ocijenila pokrenutu komunikaciju između Hrvatske i Mađarske, koje su donedavno imale zahlađene odnose zbog razilaženja u rješavanju izbjegličke krize.

"To je naravno dobro. I mi smo imali komunikaciju, ali to ne rješava probleme koje s Mađarskom imamo. Cilj vanjske politike mora biti rješavanje otvorenih pitanja s onim zemljama s kojima ih imamo, s Mađarskom imamo pitanje Ina-Mol, pitanje dvije arbitraže, pitanje žice na granici. Dakle, puno poteškoća koje se nakon izmjene ljubaznih riječi i dalje moraju rješavati. Sve to i takav tip tema će biti nešto što ovaj Sabor mora raspraviti, o čemu mora voditi računa i na čemu mora držati oko. Kad ste u poziciji onda provodite određenu politiku, a kad ste u opoziciji, onda imate zadaću kontrolirati rad", poručila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene