Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska proslavom pobjede u "Oluji" ne slavi ničiju tragediju ili nesreću, nego teritorijalno ujedinjenje zemlje i završetak rata, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjski i europskih poslova Vesna Pusić.


Pusić, koja u ponedjeljak sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, komentirala je na upit novinara vojni mimohod u sklopu proslave 20. obljetnice "Oluje" 4. kolovoza i najave većeg broja stranih izaslanstava da se neće odazvati pozivu za sudjelovanjem.

Vezani članci MORH, zgrada Sućut MORH-a i HV-a povodom smrti dva vojnika te vojnog analitičara Jana Ivanjeka: ''Ljubav prema Hrvatskoj vojsci nešto je po čemu ćemo ga svi zauvijek pamtiti'' Slika nije dostupna Ovuda će prolaziti svečani mimohod u Zagrebu

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je nedavno da će Srbija pratiti tko će se sve odazvati pozivu za sudjelovanjem i da će prihvaćanje poziva smatrati protusrpskim činom, jer se time slavi protjerivanje srpskog naroda iz Hrvatske.

"Smatram da je to naša proslava, koja konačno dobiva primjereni oblik, svečanosti u glavnom gradu i ona će se s vremenom etablirati. Sve takve stvari se s vremenom etabliraju i kod toga ne vidim nikakvu potrebu za panikom, niti za vraćenjem na politiku iz 90-tih jer vidim da postoji u nekim komentarima tendencija da se i vanjska i svaka druga politika smatra primjerenom jedino ako koristi retoriku iz 90-tih. Istina je upravo obrnuta, dakle svaka politika koja je korisna za Hrvatsku više ne koristi niti će ikada koristiti retoriku iz 90-tih", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

MORH: Vojni mimohod počast je pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi OS RH

Dodala je da Hrvatska tom proslavom "ne slavi bilo kakvu tragediju ili nesreću kroz koju su neki ljudi prošli kao što je uvijek u ratu, nego da slavi teritorijalno ujedinjenje zemlje i konačni završetak rata".

"U Hrvatskoj se rat vodio na našem teritoriju, napadnuti smo od agresora koji se predstavljao kao JNA, a zapravo je bila vojska kojom je upravljao Slobodan Milošević i mi smo tom akcijom omogućili teritorijalno jedinstvo zemlje i to je ono što slavimo i što bi svaka zemlja slavila i odavala tome poštovanje. Nitko nikada u Hrvatskoj, a nadam se ni nigdje drugdje ne slavi stradanja ljudi, to sigurno nije usmjerno u tom pravcu i nadam se da će svi s vremenom dovoljno sazrijeti da nam se priduže u tome", rekla je Pusić.

Na upit je li hrvatska diplomacija sudjelovala u pozivanju i lobiranju za sudjelovanje u vojnom mimohodu, Pusić je rekla da je to na sebe preuzelo Ministarstvo obrane.

"To je na sebe preuzeo MORH, a onda kada su se pojavili problemi, počeli smo o tome šire razgovorati, ali, ponavljam ne vidim u tome problem i u godinama koje su pred nama taj će se događaj etablirati", rekla je Pusić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica, također je komentirao proslavu "Oluje".

"To je prije svega obilježavanje 20. obljetnice hrvatske pobjede, Oluje. Mislim da su možda bile preuveličane najave o tome da će netko slati na paradu neke jedinice, ali puno je važnije da se to napravi radi nas. Mimohodom se obilježava jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti i ne bi trebao uopće biti povod za naslađivanje hoće li netko doći ili neće", rekao je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook