Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan pobjede

MORH: Vojni mimohod počast je pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi OS RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni mimohod u sklopu proslave 20. obljetnice "Oluje" 4. kolovoza davanje je počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi hrvatskih Oružanih snaga i namijenjen je hrvatskim građanima, stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan deplasirano je, ističe se u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Pozivi prema pozvanim zemljama išli su putem zajedničkog pisma predsjednice Republike kao vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH. Važno je naglasiti da je središnja namjera mimohoda prije svega davanje počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi naših Oružanih snaga. Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je prvenstveno naš praznik i mimohod je namijenjen prije svega hrvatskim građanima, navodi se u priopćenju upućenom medijima u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pod budnim okom FOTO Policija motrila i snimala nedopuštene simbole: Pogledajte što se nosilo na proslavi Oluje u Kninu Slika nije dostupna SVI DETALJI SVEČANOSTI Umjesto detalja o proslavi Oluje, sve je zanimala samo jedna stvar: Prvi put građani će ih vidjeti u akciji

Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano jer u prvom planu tijekom mimohoda trebaju biti prije svega naše Oružane snage RH. Sudjelovanje saveznika i partnera je samo jedan od elemenata mimohoda i svaka pozvana država će sama odlučiti i definirati na koji će način i u kojem obliku sudjelovati na mimohodu, sukladno svojim nacionalnim odlukama i običajima, što je uobičajena praksa za ovakve događaje.

PODIJELITE S NAMA SVOJE USPOMENE Gdje ste bili u vrijeme najveće pobjede hrvatske vojske?

Kada dobijemo odgovore od svih pozvanih zemalja, komunicirat ćemo u kojem će obliku i hoće li biti zastupljene u mimohodu. Neke države su potvrdile svoje sudjelovanje (između ostalog, podsjećamo i na prošlotjednu izjavu američkog veleposlanstva u Zagrebu gdje je potvrđeno sudjelovanje američke strane s dva visoko rangirana generala američke vojske), neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih još očekujemo odgovor.

Hrvatska ne može komentirati razloge ili špekulirati zbog čega neke države nisu u mogućnosti sudjelovati. Hrvatska ostaje pri namjeri da dostojanstveno proslavi Dan pobjede i svi pozvani su više nego dobrodošli.

Suprotno nepotrebnim špekulacijama medija i izjava određenih osoba iz trećih država da su pozvane sve zemlje članice NATO-a, ističemo da je poziv upućen manjem broju država (manje od polovini NATO članica) s kojima Hrvatska ima značajnu obrambenu suradnju na bilateralnoj razini i u okviru multilateralne suradnje, navodi se u priopćenju Samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene