Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost zbog ratifikacije

Pusić: Hitno riješiti Ljubljansku banku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička kriza u Sloveniji, jedinoj državi u kojoj postupak ratifikacije pristupnog ugovora nije ni počeo, ne ostavlja hrvatske političare ravnodušnima. Ministrica Pusić je optimistična, a njezin prethodnik misli da se Milanović prije Dačića trebao naći s Janšom.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra kako politička kriza u Sloveniji Hrvatskoj unosi dodatnu neizvjesnost. Pomno prati, tvrdi Pusić, sve što se događa kod susjeda. Rješenje problema oko Ljubljanske banke, kaže, hitno treba pronaći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O dogovoru Pusić-Erjavec Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala! Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

>> Ljubljanski nadbiskup upozorava na nestabilnosti u Sloveniji

Slovenija je jedina zemlja članica Europske unije koja još nije počela proces ratifikacije hrvatskog sporazuma. Ako bi premijer Janša podnio ostavku, raspustio bi se parlament i moralo bi se na prijevremene izbore, a takav scenarij dodatno bi zakomplicirao ionako tešku situaciju.

'Situacija unosi dodatni element neizvjesnosti. Nema ni prostora ni vremena za bilo kakvo opuštanje. Treba raditi posao i ne odustajati ni od čega. Ja sam optimistična što se cijele situacije tiče, ali nimalo to ne uzimam olako', rekla je ministrica Pusić za Dnevnik Nove TV

Njezin prethodnik na toj funkciji HDZ-ovac Gordan Jandroković također se osvrnuo na odnose sa susjedima. 'Pogledajmo slučaj odlaska premijera Milanovića u Beograd, on kaže da je na njegovu inicijativu i sam se ponudio otići Dačiću u Beograd. Smatram da bi bilo puno bolje da je takav korak u ovome trenutku poduzeo prema Ljubljani i da je već ranije zatražio sastanak s Janšom otišao u Ljubljanu i tražio političko rješenje', rekao je Jandroković.

Srpanj se približava, a rješenja za Ljubljansku banku još nema. Financijski stručnjaci ponovno se sastaju za manje od tjedan dana. 'Ja se nadam da ćemo se približiti rješenju i u tim razgovorima, ali očito je da vrijeme polako istječe i da moramo naći način na koji će se taj slučaj riješiti', dodaje ministrica Pusić.

I dok se vladajući pravdaju kako u EU lobiraju tihom diplomacijom, za bivšeg bi ministra to trebalo biti puno glasnije. 'Puno bih ranije i intenzivnije političkim putem tražio rješenje ne prepuštajući to samo ekspertima. Svakako bih tražio potporu zemalja članica', rekao je Jandroković.

Potporu SAD-a Hrvatska ima. Philip Reeker, suradnik Hillary Clinton, u Bruxellesu je kazao kako je pitanje Ljubljanske banke složen problem. Obje zemlje poziva da hitno pronađu rješenje. 'Predviđeno je da Hrvatska postane punopravna članica u srpnju. Mi to svakako očekujemo. Nismo članica Europske unije, ali to je ono što očekujemo', bio je jasan Reeker.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene