Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što ako padne vlada?

Ljubljanski nadbiskup upozorava na nestabilnosti u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanski nadbiskup Anton Stres upozorio je u u srijedu na nestabilnost koja prijeti Sloveniji u slučaju pada sadašnje vlade i zaustavljanja reformi te je pozvao političare da zbog zajedničkog dobra svih nađu rješenje i izbjegnu dugotrajnu krizu.

'Politička kriza koja je zahvatila državu izaziva ozbiljnu zabrinutost', rekao je Stres na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodavši da najavljeni raspad koalicije stranaka koje sudjeluju u vladi premijera Janeza Janše prijeti zastojem u provođenju reformi potrebnih za gospodarski oporavak koje je ona do sada poduzela i da treba osigurati da se politika reformi nastavi.

Pročitajte i ovo Požar u Sloveniji vatrena stihija FOTO/VIDEO Dramatični prizori u susjedstvu: Požar se vidi iz Ljubljane, u gašenju sudjeluje i vojska Slika nije dostupna Stari se povukao zbog bolesti Anton Stres je novi ljubljanski nadbiskup

'Pozivamo sve političke čimbenike koji ovih dana donose sudbonosne odluke da dobrobit cijele države i građana stave na prvo mjesto', rekao je ljubljanski nadbiskup i prvi čovjek Rimokatoličke crkve u Sloveniji.

U vezi s pozivom koji političari i dio javnosti upućuju premijeru Janši da dade ostavku na dužnost zbog negativnog nalaza protukorupcijske komisije, ljubljanski nadbiskup Stres nije komentirao kako bi Janša trebao postupiti, ali je dodao da samo sud može odrediti je li netko kriv ili nije te da se to odnosi i na Janšu i na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, od kojega mnogi također traže napuštanje svih političkih položaja.

>> Janša ni ne pomišlja na ostavku: 'To su mokri snovi dečki iz pozadine'

'Samo sud može reći jesu li oni krivi ili nedužni. Sve do takve sudske presude, na njima samima je da odluče kako će postupiti', rekao je ljubljanski nadbiskup.

On je negirao da se crkva takvim stajalištem i nekim drugim izjavama u posljednje vrijeme, koje su se mogle shvatiti kao potpora sadašnjoj konzervativnoj koaliciji, miješa u državnu politiku.

'Moja je zadaća vršiti moralni pritisak, ali ne mogu davati savjete,' naglasio je Stres i dodao da crkva kao ustanova civilnog društva može davati javne izjave o aktualnim društvenim pitanjima pri čemu se suzdržava od izricanja presuda o političkim događajima.

Po njegovim riječima, rasplet aktualne političke krize u Sloveniji mora biti takav da se osigura nastavak reformi koje je započela Janšina koalicijska vlada.

'Samo nas to može izvesti iz negativnog stanja u kojemu smo se našli nakon duge tranzicije iz totalitarnog sustava prema demokratskom pravnom poretku', rekao je Stres. Dodao je kako se pokazalo da ta transformacija nije bila u cijelosti uspješna te da su zato potrebne reforme koje će osigurati stabilnost, sigurnost i socijalnu pravednost.

Nadbiskup Stres vjernike je na kraju pozvao na molitvu kako bi došlo do smirivanja stanja i kako bi se izbjegla duža nestabilnost na čije vjerojatne posljedice upozoravaju i ekonomisti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene