Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzularna djelatnica hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, po nalogu ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, u ponedjeljak je posjetila Tihomira Purdu u pritvoru u Zenici kako bi se uvjerila primjenjuju li se prema njemu sva prava po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, doznaje se MVPEI-u.


Po toj konvenciji pritvorenik ima pravo na branitelja, a hrvatska konzularna djelatnica provjerila je i kako se postupa prema Purdi te treba li mu zdravstvena pomoć. Purda nije imao primjedbe, a kako se saznaje, dobio je i branitelja. Posjet je iskoristila i kao priliku da Purdi prenese poruke njegove supruge i obitelji, dodaje MVPEI.

Vezani članci Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) ''Agent je navukao na sebe odjeću ubijenog novinara kako bi se činilo da je napustio konzulat'' Jamal Kashoggi (Foto: AFP) ''Stravično ubojstvo u konzulatu predstavlja izvansudsku likvidaciju"

Hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu i dalje će biti u vezi s Purdom te mu u okviru svojih nadležnosti pružati potrebnu konzularnu pomoć, prema MVPEI-u. Sud Bosne i Hercegovine izvijestio je srbijanske pravosudne vlasti o uhićenju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, koji se nalazi u zatvoru u Zenici, i sada čeka da srbijansko ministarstvo pravde dostavi službeni zahtjev za njegovo izručenje uz popratnu dokumentaciju, a tek nakon toga moguće je odlučivanje o izručenju, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Sudu BiH.

Srbija Purdu traži zbog navodnih ratnih zločina. Vukovarski branitelj Tihomir Purda (42) uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu u Orašju kad je pokušao ući u BiH. Priveden je na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije. (Hina)