Milorad Pupovac (Dnevnik.hr)
Milorad Pupovac (Dnevnik.hr)

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić našao se na udaru kritika iz SDP-a, ali i Srbije nakon što je rekao da će brisanje nepostojećih prebivališta dovesti do ukidanja potrebe za ćirilicom u Vukovaru.


To je njegov srbijanski kolega Nebojša Stefanović nazvao skandaloznim te izjavio da hrvatski ministar 'na svaki način pokušava uskratiti pravo na jezik i pismo čak i malom broju Srba koji još nisu protjerani iz Hrvatske'.

Ministar u subotu u Metkoviću nije bio raspoložen za objašnjenje koliko je točno lažnih prebivališta u Vukovaru.

'Mislim da se radi o predizbornoj rečenici koja nema veze s hrvatskim zakonima ni s ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Dakle, prava na uporabu jezika i pisma ostvaruju se temeljem popisa stanovništva, a ne temeljem evidencije prebivališta, barem prema važećem zakonu. Ali, valjda zgodno dođe da se malo mobiliziraju glasači malo desniji da glasaju za MOST', komentirao je izjavu bivši SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u subotu zabrinjavajućom izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

'Gospodine ministre, optužili ste, i to više puta, cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i straše', naveo je Pupovac u otvorenom pismu, upućenom Orepiću u povodu njegove izjave. (Hina/Ma.B.)