Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj i izabrani saborski zastupnik Milorad Pupovac razgovarao je o novom mandataru s Mislavom Bagom.


Kad ste zapravo shvatili da je sve bilo u praktički dva sata dogovoreno s Domoljubnom koalicijom, a prethodno se danima dogovaralo s drugom stranom?

Vezani članci Slika nije dostupna Petrov o prvim potezima, 'odmetnutima' i registru izdajnika Slika nije dostupna Hoće li oni biti novi ministri?

To je bilo jučer nakon što je Božo Petrov otišao, onako kako je otišao s Pantovčaka i kad se obratio iz središnjice Mosta i rekao da prekida s koalicijom Hrvatska raste.

Je li Predsjednica u utorak nakon 13 sati već mogla reći da nema diogovora i da se ide na nove izbore?

Za vrijeme konzultacija u kojima sam ja sudjelovao, ja sam stekao dojam da Predsjednica razmišlja o tome da nitko neće imati 76 potpisa i da će morati donijeti odluku u skladu sa svojim ovlastima. Ovo kasnije je sigurno bio prostor za ovo drugo rješenje.

Novi mandatar slaže tim, a Petrov je danas istaknuo da će prvo Most i Domoljubna koalicija prvo sve usuglasiti pa da će nda svoju riječ reći mandatar. Nije li to sve naopačke?

Štošta je u ovih 48 sati bilo naopačke pa je onda nažalost i ovakav ishod isto ishod u nuždi, ili ishod u neplaniranim i nepredviđenim okolnostima. Narod kaže ni djeca se na brzinu ne začinju, ali mi imamo jedan eksperiment u kojem ćemo vidjeti kako će to funkcionirati.

Kažete eksperiment, no to može potrajati.

Vjerodostojnost tog eksperimenta će ovisiti o tome kakva će biti ova Vlada. Ako se ona bude sklapala ovako kao što se ovaj sporazum sklopio, to ne jamči da ishod može biti najbolji. Iz tog razloga bi bilo vrlo važno da se nađe neko rješenje da Vlada bude uvjerljiva.

Moraju li to biti političke osobe ili stručnjaci?

Političar mora biti stručan u svojem poslu, kao što liječnik i profesor moraju biti stručni u svojem poslu. Političar nije nestručnjak, on je stručnjak za svoj politički posao. netko za jednu vrstu javnog političkog posla, netko za drugu. Onaj koji je u tehničkom smislu te riječi stručnjak iz područja znansvenih disciplina, taj uvijek u konačnici odgovara onome tko je (politički) stručan.

Imali smo već primjera biznismena u politici, neki su prošli bolje, neki lošije, no sad imamo prvi put mandatara iz svijeta biznisa. kako bi to sve moglo izgledati?

Teško je to vidjeti. Ja gospodinu Oreškoviću ne želim unaprijed proricati nikakvu budućnost, pogotovo ne lošu, ali nema nikakve sumnje da ga čekaju ozbiljni izazovi i da ga čega slaganje Vlade i potrebne neophodne većine za stabilnost, jer ovo što je sad doneseno, doneseno je da se može dobiti mandatara. Ali da Vlada može funkcionirati, ona mora biti dobro složena, mora imati dobar program i mora imati dobru i stabilnu saborsku većinu. Zasad niti jedan od ovih uvjeta nije ispunjen.

Vjerujete li da će riječ Oreškovića biti zadnja?

Tako bi trebalo biti, no ovdje je bilo mnogo babica.

Most i Domoljubna koalicija imaju većinu u kojoj mogu postaviti svojeg predsjednika Sabora. To je rješeno, slažete li se?

Sve je završeno kad je završeno.

To su nas ovi dani uvjerili?

Apsolutno. S ovim danima je povjerenje u političke procese definitivno narušeno i trebat će mnogo vremena da ga se obnovi, uključujući i konstituiranje Sabora.

Gdje Vi vidite Tomislava Karamarka i Božu Petrova ili u Vladi ili u Saboru, ako se želi imati stabilna većina i čvrsta Vlada?

Od sva ova tri čovjeka koja smo mogli vidjeti, dakle mandatara gospodina Oreškovića, gospodina Petrova i gospodina Karamarka, sad izgleda da je najpolitičkija osoba gospodin Karamarko. Gospodin Orešković je čovjek iz biznisa, a ne iz politike. Gospodin Petrov je čovjek iz Metkovića.

Koji sve ove godine vodi grad.

Nećemo o tome govoriti, kad se rade usporedbe s nekim drugim gradovima. Hrvatsoj ne trebaju samo gospodarske reforme za rješenje gospodarske krize. Hrvatskoj treba cjelovita reforma njezine države.

Gdje Vi vidite onda Karamarka i Petrova? Obavezno u Vladi?

Ja prije svega želim vidjeti kompetentnu Vladu, a nema nikakve sumnje da netko od predstavnika ove dvije stranke mora biti u Vladi, da bi Vlada imala ozbiljan politički legitimitet.

Mandatar će razgovarati i s manjinama. Jeste li spremni participirati u takvoj parlamentarnoj većini iako je šest predstavnika manjina već bilo dalo potpis Zoranu Milanoviću?

Danas smo imali svih šest predstavnika manjina dug razgovor s Predsjednicom. Predsjednica želi de facto da predstavnici manjina doprinesu tome kako će se osigurati stabilnost u političkom životu. Želi da predstavnici manjina budu na valjan način tretirani u javnom i političkom životu, a sad to ovisi o gospodinu Karamarku i gospodinu Petrovu s jedne strane i gospodinu Oreškoviću. Na koji način će razumjevati svoje reforme.

Jeste li Vi spremni surađivat s takvom vlašću?

Mi smo otvoreni za razgovor i sve ovisi o tome kako će taj razgovor izgledati. Mi jesmo spremni biti faktor stabilnosti, ali ne možemo mi biti faktor stabilnosti ukoliko u samoj strukturi Vlade i odnosima između stranaka, nema onoga što je potrebno za stabilnost cjeline. I to želimo vidjeti.

Čitav razgovor Mislava Bage s Miloradom Pupovcem pogledajte u priloženim videima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju