Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na tvrdnju novinara da su bili na pregovorima te upitan što će tražiti za podržavanje vlasti, za sudjelovanje u vlasti, Pupovac je odgovorio da nisu bili na pregovorima, nego su imali prvi razgovor.


Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac potvrdio je u srijedu da je s ostalim zastupnicima manjina razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i istaknuo kako je osnova za razgovor sa saborskom većinom da se prava nacionalnih manjina ne smanjuju.

Vezani članci Davor Filipović, Marin Piletić, Anja Šimpraga Odabrao Plenković, Jandroković pomiješao prezimena, novi ministar već zazvao pomoć s nebesa Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac nakon sastanka s premijerom Plenkovićem: SDSS ostaje unutar vladajuće koalicije

"Sastali smo se i razgovarali smo o tome kako aktualna saborska većina, prije svega HDZ, misli prakticirati politiku prema manjinskim pravima, prema razvoju područja gdje manjine žive. Razgovarali smo o tome kako i na koji način HDZ sa svojim partnerima misli ustrojiti Vladu", rekao je Pupovac novinarima nakon tradicionalnog prijama SNV-a u povodu pravoslavnog Božića u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva.

Upitan hoće li dati potporu toj Vladi, Pupovac je rekao da su počeli razgovore i nadaju se da će ti razgovori dovesti do toga da imaju osnova za međusobnu suradnju. Istaknuo je kako je osnova za taj razgovor bila stav da se neće smanjivati prava nacionalnih manjina.

Sedam točaka manjinaca

Na tvrdnju novinara da su bili na pregovorima te upitan što će tražiti za podržavanje vlasti Pupovac je odgovorio da nisu bili na pregovorima, nego su imali prvi razgovor.

"Tako da mi imamo kao zastupnici nacionalnih manjina, nas šest, usuglašena zajednička stajališta iskazana u sedam točaka, koja se uglavnom tiču toga da se manjinska prava ne mijenjaju, ne smanjuju, ne ograničavaju, nego da se unaprjeđuju. Čuli smo stav da se neće smanjivati, nego da će se samo unaprijeđivati. To je bila osnova za razgovor, a sve dalje konkretne elemente za razgovor to je još pred nama", rekao je Pupovac.

Na pitanje kako komentira i mišljenje mandatara Tihormira Oreškovića da još nije vrijeme za ćirilične ploče u Vukovaru, Pupovac je istaknuo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i Vukovar i onih koji misle da treba još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar.

"Mi pravimo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i u Vukovar i onih koji trebaju još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar. Prema tome, s prvima ne možemo surađivati, s drugima možemo surađivati i surađivat ćemo. I naći ćemo načina da to vrijeme ne traje predugo", izjavio je Pupovac.

Reforme i boljitak

Novinare je zanimalo i hoće li on biti predsjednik Odbora za ljudska prava u Hrvatskom saboru, a on je odgovorio da će dosadašnji predsjednik Furio Radin imati njihovu podršku da i dalje bude predsjednik jer je to odlično radio.

"Netko od nas će biti predsjednik Odbora za ljudska prava. To je svih ovih godina bio dr. Furio Radin, on je to odlično radio i mi ne vidimo potrebe da ga mijenjamo. On će imati našu podršku da bude predsjednik Odbora, a odbora u Saboru ima, poslova u Saboru ima, pa će biti i za mene", rekao je Pupovac.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas rekao je novinarima da očekuju "reforme i boljitak". "Dogovaramo se, u fazi dogovaranja smo, postavili smo svoje zahtjeve i ideje koje ćemo najvjerojatnije probati dogovoriti", istaknuo je dodavši da su manjine sastavni dio ovoga društva i zanimaju ih ne samo manjinske teme, nego i neke druge, koje će izložiti i izlažu ih. "Sve je to u fazi pregovaranja i dogovaranja", rekao je.

Na tvrdnju novinara znači li to da nema bezuvjetne potpore, Juhas je upitao zašto bi trebala biti bezuvjetna potpora. "Potpora je onda ako se partneri usuglase. Nas ima šest u Klubu nacionalnih manjina, to je šest ruku koja može garantirati stabilnost Vlade, a normalno da i Vlada treba garantirati na određeni način stabilnost stanja u kojem se trenutno nalaze nacionalne manjine i njihov boljitak", poručio je Juhas. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju