Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao potez Nikolića

Pupovac: Ćirilični udžbenici za Bunjevce pokazuju lošu suradnju između Hrvatske i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenio je danas da je potez srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je Bunjevcima darovao udžbenike na ćirilici, "indikator nedovoljno dobre suradnje između Hrvatske i Srbije i nedovoljne brige obiju strana prema manjinama".

"Ovo što se događa indikator je pogoršane percepcije i odnosa prema manjinama i s jedne i s druge strane", rekao je Pupovac gostujući u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija. Uvjeren je da su Bunjevci žrtve takvih odnosa, u kojima jedna i druga strana negativno reagiraju na pojave poput slučaja s ćiriličnim udžbenicima za Bunjevce, ali i na žestoku kampanju protiv ćirilice u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić na sjednici Sabora Vijenac u Dunavu Mlinarić: "Živim lancem spriječit ćemo da Pupovac baci vijenac u Dunav" Groblje u mjestu Poljica - 3 Jedinstven slučaj Pupovac o uklanjanju nadgrobnog spomenika na ćirilici: "Ima manjak znanja, a višak loših osjećaja"

Pupovac smatra i da bi nacionalna vijeća Hrvata i Bunjevaca u Srbiji morala surađivati, "umjesto da dopuštaju da se dvije države prepucavaju preko njih". Upozorio je da se bilateralna komisija koja bi trebala rješavati probleme manjina u jednoj i drugoj državi nije sastala godinama te ocijenio da je u posljednje četiri godine u potpunosti izostao ozbiljan razgovor o bilo kojem otvorenom pitanju između Hrvatske i Srbije.

Pupovac: Neću doći u Knin zbog iskazivanja mržnje onih koji ne poštuju mir

Pupovac je komentirao i najave uklanjanja preostalih ćiriličnih ploča u Vukovaru, nakon odluke kojom je Ustavni sud onemogućio raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, a Vladi naložio da u sljedećih godinu dana u Vukovaru ne postavlja nove dvojezične ploče, dok gradske vlasti Statutom ne utvrde gdje će one stajati.

Uvjeren je da je na djelu "neka vrsta političkog demoniziranja ćirilice i Srba u Hrvatskoj", koje smatra opasnim po ustavni poredak i ostvarivanje prava manjina, po odnose među državama u regiji te odnose između kršćanskih crkava na jugoistoku Europe. "Čini mi se da je to otišlo tako daleko da je pitanje može li uopće biti prostora za ćiriličnu Hrvatsku", ocijenio je Pupovac.

Na pitanje je li moguće očekivati još jednu koaliciju SDSS-a s HDZ-om, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je kazao kako su te dvije stranke između 2003. i 2011. zajedno napravile mnogo za međuetničke odnose u Hrvatskoj i za samu zemlju, ali da se HDZ u posljednje vrijeme "trudi da to poništi".

"Ne mogu zamisliti da stranke postoje zbog toga da kad siđu s vlasti poruše ono što su izgradile", rekao je Pupovac. Naglasio je kako "nema nikakvog imperativa da SDSS bude u bilo kakvoj, vladajućoj ili oporbenoj koaliciji".

Pupovac je kazao i da još nitko od predsjedničkih kandidata nije zatražio podršku SDSS-a. "Ako bi i došli, mi bismo ih pitali, 'zašto bismo vas podržali'", rekao je Pupovac, koji smatra da ni jedan od kandidata u pretkampanji nije ponudio nešto na temelju čega bi ih birači ili stranke trebali poduprijeti.

"Do sada nije izneseno ništa relevantno, pričalo se samo o tome tko je muško, a tko je žensko", rekao je Pupovac. Naglasio je, međutim, da SDSS nikad nije krio svoj svjetonazor, "koji će sigurno utjecati na to kako će se postaviti stranka i njezini birači". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene