Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, na početku 47. plenarnog zasjedanja HBK dotaknuo se pitanja osnivanja katoličkih škola i sveučilišta, a posredno i uvođenju zdravstvenog odgoja u škole.


'Katoličke škole, vjeronauk u školama, katoličko sveučilište nameću pitanja o svrsi i namjeni odgojno-obrazovnih institucija, te o naravi njihovog poslanja. U temelju je tih institucija žudnja za spoznajom koja je vlastita čovjeku. Čovjek, naime, želi doći do istine. On je biće koje žudi za spoznajom i za istinom. A svrha istine je spoznati dobro. Istina nas, dakle, vodi k dobru, a dobrota polučuje istinu. Stoga je istinski smisao i stvarna zadaća svih odgojno-obrazovnih institucija: biti čuvarom osjetljivosti za istinom i dobrotom. I ne dopustiti da se čovjek odvrati od traganja za njima. Uvijek sa sviješću kako ne počinjemo od nulte točke. Mi pripadamo narodu u kojem se ta odgojno-obrazovna interakcija događa već 14. stoljeća. Ustav RH osigurava roditeljima 'pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece', a kršćanski roditelji po prirodnom pravu i krsnom poslanju trebaju osigurati katolički odgoj svoje djece. U tom vidu dijecezanski biskup ima zadaću i pravo 'osnivati i voditi škole bilo kojeg smjera, vrste i stupnja'', istaknuo je Puljić.

>> Međugorje korak do priznanja: Odluka Vatikana bi se mogla znati već ove godine?

Vezani članci Slika nije dostupna Nadbiskup Želimir Puljić o vjeronauku u školama, pobačaju, novoj Vladi... Slika nije dostupna OBJAVILI TEME Sabor HBK raspravlja o unapređenju braka i obitelji, vjeronauku u školama...

'Istina, svijet u kojem živimo ima često naznake 'laicizma i netrpeljivog sekularizma' koji u Crkvi ne vidi 'partnera i suradnika', nego suparnika. To međutim nikako ne znači da Crkva nema prostora u demokratskim okvirima izraziti svoj stav, mišljenje i naučavanje. Iskustvo totalitarnih režima od kojih su u dvadesetom stoljeću patili mnogi narodi i zemlje ovog starog kontinenta, potiče vjernike da u novim okolnostima slobode i demokracije ne budu ponovno 'Crkva šutnje'. Zato se Crkva uključuju u raspravu; ne da bi branila povlastice ili svoj prostor u društvu, nego da se zauzima za zajedničko dobro pojedinca i naroda', rekao je Puljić. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook