Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je kako Hrvati i dalje napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog teških uvjeta života koji ondje vladaju, no istodobno je istaknuo kako će Crkva istrajati na traženju jednakopravnosti u toj zemlji koja bi i hrvatskom narodu omogućila opstanak.


'Iz Sarajeva kao i iz cijele BiH odlaze mnogi mladi jer u ovoj zemlji ne vide perspektivu i to je ono što nas mora sve zabrinuti', kazao je kardinal Puljić u intervjuu za 'Dnevni avaz'.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH biskupi solidarizirali se s kardinalom Puljićem Slika nije dostupna Puljić: BiH treba novi Ustav

Vrhbosanski nadbiskup je pojasnio kako je odlazak, barem kada je riječ o Sarajevu, motiviran ne samo političkim nego i gospodarskim razlozima, no dodao je kako etničke razlike opterećene ratnim naslijeđem ostaju bitnom zaprekom istinskom suživotu. 'To je nužno što prije mijenjati za što je potrebno svaku stvar nazvati pravim imenom i iskorijeniti svaku vrstu nepravde', kazao je Puljić.

>> 'Novi ustav mora osigurati jednakopravnost Hrvata s drugim narodima u BiH'

Vrhbosanski nadbiskup istaknuo je kako je jasno da Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH niti u Republici Srpskoj. Kao primjer naveo je Sarajevo konstatirajući kako ondje zapravo nema ničega od multietničkog života za koji se brojni političari verbalno zalažu.

Nestanak Hrvata, rekao je Puljić, očevidna je želja nekih političara no Crkva to neće dopustiti. 'Ako političari ne izbore jednaka prava, a međunarodna zajednica pogazi načela ljudskih prava, to ne znači da ćemo mi odustati od opstanka. Nećemo zašutjeti tražeći jednaka prava', rekao je Puljić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju