Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisnici Kreševeske deklaracije

'Novi ustav mora osigurati jednakopravnost Hrvata s drugim narodima u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici pet hrvatskih stranaka, potpisnica Kreševske deklaracije, poduprli su pregovore što ih o ustavnoj reformi u BiH vodi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji ih je izvijestio da su politička stajališta iz te deklaracije uvrštena u prijedlog novoga ustava.

Kako su nakon sastanka u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru istaknuli predstavnici HDZ-a 1990., HSP-a BiH, HKDU-a i HSS-NHI, novi ustav mora osigurati jednakopravnost Hrvata s drugim narodima u Bosni i Hercegovini. 'Kao predstavnici pet hrvatskih stranaka složili smo se da ostanemo u okvirima Kreševske deklaracije i ne odustanemo od zacrtana okvira ustavnih reforma', rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka. 'U stranci smo se uvjerili da su u osnove ustava BiH uneseni prijedlozi iz kreševske deklaracije, što je pozitivna poruka svjetskoj javnosti i narodu BiH', rekao je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Imperativ je djelovati Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! "Nema više vremena za gubljenje i kompromise" Aleksandar Vučić Delikatna situacija Što će reći Kremlj? Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

>> Dodik želi pretvoriti BiH u 'savez federalnih država'

>> Lajčak: Ustav BiH krši međunarodne konvencije

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž zauzeo se da se proces ustavnih promjena prenese u parlamentarnu proceduru, istaknuvši kako je najvažnije da se sve hrvatske stranke slažu o prijedlogu budućeg ustrojstva zemlje. Predsjednik HSS-NHI Ivan Krndelj rekao je kako se u ustavnim promjenama posebno mora paziti na položaj Hrvata u Posavini i srednjoj Bosni. Čelnik HKDU-a Ivan Musa ocijenio je kako su ustavne promjene povijesna prigoda da Hrvati steknu jednakopravnost u BiH.

Sastanak stranaka 'kreševske šestorice', na koji nisu došli predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak, održan je uoči sutrašnjeg sastanka trojice političkih čelnika: Čovića iz HDZ-a BiH. Sulejmana Tihića iz SDA i Milorada Dodika iz SNSD-a. Oni bi trebali raspravljati o ovlastima i nadležnostima države i federalnih jedinica. Šest hrvatskih stranaka iz BiH potpisalo je u rujnu 2007. u Kreševu deklaraciju u kojoj se traži uspostava novoga, funkcionalnijeg i pravednijeg, uređenja BiH, po kojem ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti povlašten ili diskrimiran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene