Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni podaci Ministarstva

Pravobraniteljica o tragediji u Andraševcu: ''Pitanje je što bi bilo da su inspektori tamo bili prošli mjesec i provjerili smještaj''

Obiteljski dom Zelena oaza, u kojem je u velikom požaru u subotu smrtno stradalo šestero korisnika, jedan je od 700 privatnih Domova za starije. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović za Dnevnik Nove TV je kazala da se godinama upozorava na manjak inspektora koji nadziru rad domova.

Prema posljednjem izvješću pučke pravobraniteljice, inspekcija Ministarstva demografije provela je nadzor nad samo 13 posto obiteljskih domova, u okviru kojih je u 75 posto slučajeva utvrđen niz nedostataka – nedostaju medicinske sestre ili njegovatelji, puno je veći broj korisnika od dopuštenog broja.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Slika nije dostupna Nakon objave istraživanja Zamjenica pučke pravobraniteljice: "Građani i dalje nisu dovoljno informirani ni o tome što je diskriminacija"

Kako se doznaje iz Ministarstva demografije, oni imaju ukupno 12 inspektora za sve domove na razini cijele države. Pravobraniteljica Lora Vidović za Dnevnik Nove TV kazala je da se ti podaci odnose ne samo na kapacitete za domove za starije i nemoćne, već i na domove za djecu i za osobe s invaliditetom.

Ured pravobraniteljice upozorio na manjak inspektora

Lora Vidović kaže da je Ured pučke pravobraniteljice upozoravao na manjak inspektora. ''Upućivali smo preporuke Saboru, odnosno Ministarstvu demografije o tome da je potrebno više kapaciteta što se tiče već godinama. Ponešto su ti kapaciteti povećani. Primjerice, prije par godina je bilo pet inspektora, a sada je 12. To je dobrodošlo, ali sigurno nije dostatno za potrebe i zlouporabe koje se događaju'', ističe Vidović.

Pravobraniteljica kaže da bi bilo potrebno da se na teren izlazi i preventivno. ''Možda je ovo prilika pozvati korisnike i članove obitelji koji primjećuju, svjedoče i trpe nepravilnosti u domovima da ih prijavljuju inspekciji, pa onda možda i nadzora bude više'', poručila je i dodala da je ''pitanje što bi bilo da su inspektori prošli mjesec bili u ovom domu i provjerili kakav je smještaj''.

''Vjerojatno mnogi računaju s tim da im inspekcija nikada neće doći'', zaključila je Vidović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene