Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ptičja gripa u sedam županija

Još jedna zaraza hara Hrvatskom, zbog opasnosti ubijena sva perad: ''Brine me. Ako mi ovo potuku, onda nemam ništa''

Aktualno Galerija Hrvatskom se širi ptičja gripa - 3 Hrvatskom se širi ptičja gripa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatskom se širi ptičja gripa - 2 Hrvatskom se širi ptičja gripa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatskom se širi ptičja gripa - 1 Hrvatskom se širi ptičja gripa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tihana Miškić Galerija 1/4 >>
Hrvatskom se širi ptičja gripa. Najnoviji slučaj otkriven je u Baranji, među domaćim kokošima. Sva je perad usmrćena, a imanje je dezinficirano. Influenca ptica podtipa H5N1 najprije se pojavila u Sisačko-moslavačkoj županiji u studenom prošle godine. Dosad se proširila na ukupno sedam županija.

Pojava ptičje gripe među domaćom peradi zabrinjava jer se do sada uglavnom radilo o oboljenju divljih ptica. Od 5. prosinca na snazi su stroge preventivne mjere.

''Brine me, kako me ne bi brinilo, ako mi ovo potuku, onda nemam ništa'', priznaje Dragutin Švogor. Jedna obitelj živi od svojih 650 nesilica pa se propisa itekako drži. Radomir Dragaš ih drži zatvorene. ''Nemaju kontakt ni sa kakvim pticama, zatvoreno je. Ne ulazi nitko osim nas'', pojašnjava. Ne pušta ih ni Živko Mitić. ''Samo malo pustim da pasu, onda ih zatvorim'', kaže Mitić.

Jedini je to način kako zaustaviti zarazu koja se od studenog proširila na sedam hrvatskih županija. Sisačko-moslavačku, Međimursku, Splitsko-dalmatinsku, Zagrebačku, Istarsku, Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku, pobrojala je reporterka Dnevnik Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Iz Uprave za veterinarstvo, Tihana Miškić, upozorava na rizik:  ''Naravno da je opasnost, odnosno rizik, veća ukoliko posjednici ne primjenjuju stroge higijenske biosigurnosne mjere. Odnosno, ukoliko ne postupaju u skladu s trenutno važećom naredbom koja kaže da se sva perad, odnosno ptice u zatočeništvu moraju držati u zatvorenom objektu''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAGLO ŠIRENJE EPIDEMIJE Rijedak slučaj zaraze čovjeka u Engleskoj: Zdravstvena agencija objasnila razinu opasnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskušenje za Europu VIDEO ''Nema kraja na vidiku'': Kao da nije dovoljan koronavirus, još jedna epidemija postaje najgora u povijesti

Prema posljednjem popisu poljoprivrede, u Hrvatskoj je 15 milijuna i 10.000 komada peradi. Širenje ptičje gripe po zemlji tako bi moglo uzrokovati velike štete. Bolest je do sad uglavnom registrirana među divljim pticama pa pojava među domaćom peradi zove na uzbunu. Mjere su poduzeli i Vukovarsko-srijemski proizvođači.

''Imamo jednog, dva velika proizvođača. Ovo su sve mali proizvođači, ukoliko bi došlo do devastacije te proizvodnje kod malih proizvođača, praktički evo, naša županija bi ostala bez proizvodnje jaja'', upozorava Zdenko Podolar, direktor Agroklastera VSŽ.

Svaku sumnju treba odmah prijaviti jer virus koji kruži visoko je patogen - sa stopostotnom smrtnošću u 48 sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene