Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus se prenosi kontaktom

Pronađeno sedam labudova, svi uginuli od najopasnijeg soja ptičje gripe: "Divlje ptice sada migriraju i stvaraju probleme"

Aktualno Galerija Ptice Ptice Foto: DNEVNIK.hr Ptice Ptice Foto: DNEVNIK.hr Ptice Ptice Foto: DNEVNIK.hr Ptice Ptice Foto: DNEVNIK.hr +1 Tatjana Karačić Galerija 1/6 >>
U blizini Lonjskog polja pronađeni su leševi labudova. Riječ je o najopasnijem tipu virusa.

Sedam uginulih labudova pronađeno je na području Parka prirode Lonjsko polje. Nalaz Veterinarskog instituta pokazao je da je razlog ptičja gripa, i to najopasniji tip.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Ptičja gripa - ilustracija Zaustavljen izvoz peradi U ovoj zemlji pojavio se prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi: Obolio 53-godišnji muškarac

"Domaća perad je vrlo osjetljiva, smrtnost je vrlo visoka. Dok su domaće guske i patke puno otpornije, ali zato i opasnije jer mogu prenositi virus i na drugu perad“, istaknula je veterinarka Tatjana Karačić.

Virus se prenosi kontaktom i kapljičnim putem. Na snazi su zato posebne mjere. Domaće guske i patke moraju se držati odvojeno jer vrlo često ne pokazuju simptome, a mogu biti zarazne. Preporuka je korištenje zaštitne odjeće i obuće, dezinfekcija i držanje hrane u zaštićenim posudama.

A ako mjere ne daju rezultate, nema drugog učinka nego eutanazija sve peradi u gospodarstvu, tvrdi Karačić. Peradar Ivan zato svoje kokoši ne pušta izvan dvorišta, a ima i sobu za karantenu. Straha za zdravlje čovjeka zasad nema.

Dok mirno odmaraju u prirodi okom nije vidljivo koji je labud zaražen, da bi se to utvrdilo stručnjacima treba vremena, a za to vrijeme oni mogu odletjeti na drugu lokaciju, doznaje novinarka Matea Čorić.

„Divlje ptice sada migriraju i stvaraju probleme u svim zemljama EU koje se nalaze na njihovoj ruti“, zaključila je Tatjana Karačić.

Ali zasad na našoj ruti domaću perad nisu zarazile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene