U blizini Lonjskog polja pronađeni su leševi labudova. Riječ je o najopasnijem tipu virusa.

Galerija Labudovi, ilustracija Ptice Ptice +3 Ptice

Sedam uginulih labudova pronađeno je na području Parka prirode Lonjsko polje. Nalaz Veterinarskog instituta pokazao je da je razlog ptičja gripa, i to najopasniji tip.

Vezani članci Dvorište s domaćim životinjama Ptičja gripa potvrđena na imanju pored Siska, stručnjaci upozoravaju na pridržavanje sanitarnih mjera Labudovi, ilustracija Potvrđena ptičja gripa: Sedam uginulih labudova kod Lonjskog polja, saznajte kako se zaštititi

"Domaća perad je vrlo osjetljiva, smrtnost je vrlo visoka. Dok su domaće guske i patke puno otpornije, ali zato i opasnije jer mogu prenositi virus i na drugu perad“, istaknula je veterinarka Tatjana Karačić.

Virus se prenosi kontaktom i kapljičnim putem. Na snazi su zato posebne mjere. Domaće guske i patke moraju se držati odvojeno jer vrlo često ne pokazuju simptome, a mogu biti zarazne. Preporuka je korištenje zaštitne odjeće i obuće, dezinfekcija i držanje hrane u zaštićenim posudama.

A ako mjere ne daju rezultate, nema drugog učinka nego eutanazija sve peradi u gospodarstvu, tvrdi Karačić. Peradar Ivan zato svoje kokoši ne pušta izvan dvorišta, a ima i sobu za karantenu. Straha za zdravlje čovjeka zasad nema.

Dok mirno odmaraju u prirodi okom nije vidljivo koji je labud zaražen, da bi se to utvrdilo stručnjacima treba vremena, a za to vrijeme oni mogu odletjeti na drugu lokaciju, doznaje novinarka Matea Čorić.

„Divlje ptice sada migriraju i stvaraju probleme u svim zemljama EU koje se nalaze na njihovoj ruti“, zaključila je Tatjana Karačić.

Ali zasad na našoj ruti domaću perad nisu zarazile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju