Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvog dana Oluje u kninsku bolnicu stigla tijela 120 ili 8 ubijenih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ante Gotovine pred Haškim sudom suočila je danas bivšu zaposlenicu kninske bolnice Miru Grubor, koja je tvrdila da je prvog dana Oluje u bolnicu dopremljeno 120 leševa stradalih u granatiranju, od čega 30-40 u civilnoj odjeći, s izvješćima UN-a, hrvatskih snaga i svjetskih medija o tome da su u kninsku bolnicu toga dana dopremljena tijela 7, odnosno 8 ubijenih civila, a hrvatske snage sljedećeg su dana po ulasku u bolnicu pronašle 16 tijela u mrtvačnici.

Odvjetnik Luka Mišetić citirao je na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" izvješće američke novinske agencija AP po kojoj je gradska bolnica prijavila 8 poginulih civila prvog dana Oluje te jednog muškarca poginulog u vozilu, kao i zapisnik UN-a temeljen na razgovoru s kninskim liječnikom Igorom Torbicom, kojem je nazočila svjedokinja, a po kojem je toga dana bolnica evidentirala 7 poginulih civila.

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica Slika nije dostupna Nastavljaju pravnu bitku Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana

"Ne sjećam se", odgovorila je svjedokinja na pitanje sjeća li se tog dijela razgovora liječnika s pripadnicima UN-a, objašnjavajući da tada nije znala engleski.

Mišetić je citirao i zapisnik hrvatskih vlasti u Kninu po kojem je u kninskoj bolnici 5. kolovoza 1995. pronađeno 16 tijela.

Obrana generala Gotovine uvela je kao dokaz televizijske snimke neoštećene kninske bolnice od 5., 6., i 7. kolovoza 1995., dok je svjedokinja ustvrdila da je 4. kolovoza poslijepodne na stubištu s južne strane bolnice, gdje je bilo razbijenog stakla, pokupila geler.

Tijekom protuispitivanja utvrđeno je da su smjerovi granatiranja kninske bolnice koje je ucrtala na zračne snimke tijekom razgovora s tužiteljima u suprotnosti s televizijskim snimkama neoštećene bolnice.

U protuispitivanju svjedokinja nije mogla locirati položaje s kojih je granatirano niti gdje su padale granate prvih dana Oluje, koje je čula.

Svjedokinja je opisala kako je 5. kolovoza 1995. u blizini baze UN-a naišla na skupinu ljudi opisavši ih kao civile koji su bježali iz Drniša. Tu je skupinu, rekla je, pogodila granata koja je ubila više ljudi.

Gotovinin odvjetnik uveo je nakon toga kao dokaz fotografije pripadnika UN-a Aluna Robertsa koje su tada snimljene. Na njima se vidi kako leže stradali muškarci u maskirnoj uniformi. Svjedokinja je na Mišetićevo pitanje potvrdila da se radilo o uniformi snaga tzv. RSK.

Tvrdnjama svjedokinje da su pripadnici HV-a prilikom ulaska u kninsku bolnicu pucali, vikali i psovali, Mišetić je suprotstavio izjavu za medije kirurga Igora Torbice u bazi UN-a koji je novinarima rekao da se Hrvatska vojska ponaša korektno.

"Pohvalio bih ove dečke iz Varaždina, bili su vrlo korektni", rekao je tada dr. Torbica. Zatim su pustili njegovu izjavu UN-u, mjesec dana poslije toga, u kojoj je ponovio isto.

Svjedokinja je tijekom protuispitivanja opisala kako je svoju susjedu, koja je također planirala otići u Srbiju uoči Oluje, zamolila da povede kćer.

Tužiteljstvo tvrdi da je mjesno srpsko stanovništvo prognano, a obrana tvrdi da je njihov odlazak ranije planiran i da su krajinske vlasti organizirale evakuaciju.

Suđenje se nastavlja u utorak izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene