Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Nastavljaju pravnu bitku

Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra je točno godinu dana od presude hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču u Hagu. Sudac Alphons Orie generala Gotovinu osudio je na 24, a Markača na 18 godina zatvora. Ivan Čermak pušten je na slobodu.

Osuđena dvojica nastavljaju pravnu bitku. Za mjesec dana održat će se žalbena konferencija. Obrane najavljuju novi dokazni materijal. Odluka žalbenog vijeća očekuje se do kraja godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj? Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

Presuda je prije gotovo godinu dana šokirala i razočarala Hrvatsku. Obrane generala Gotovine i Markača uložile su žalbu na presudu. Točno za mjesec dana u Haagu će se održati žalbena konferencija. Među novim dokaznim materijalnom vjerojatno neće biti zapisnici sa sjednica srbijanskog vrhovnog savjeta obrane na kojima se raspravljalo o evakuaciji takozvane Krajine. Međutim, obrane su dobile izvješća promatrača UN-a i Europske unije iz 1995.

'Gdje je rečeno da su oni ljudi koje su intervjuirali u to doba, da su rekli da zapravo nisu otišli i da ne odlaze zbog nekog drugog razloga osim zbog naredbe krajinskih vlasti da se napravi ta evakuacija', rekao je Mikulčić.

>> Žalbena rasprava Gotovina-Markač održat će se 14. svibnja

Obrana se nada će to pomoći u rušenju teze o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i pokazati da je odlazak Srba iz okupiranih dijelova Hrvatske bio dio Miloševićevog plana da ih se naseli na Kosovu.

'Pa prema tome, čini mi se da to naravno ide u korist i generalu Markaču i Gotovini koji su optuženi za sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu, a onda mislim da možemo računati da bi jedno pravedno i pravično žalbeno vijeće to moralo uzeti u obzir', rekao je Mikulčić. Pravomoćna presuda u slučaju Oluja bit će donesena do kraja godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene