Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva usporedba susjednih država

Prvi zajednički indeks sreće: Doznajte jesu li sretniji Srbi ili Hrvati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usporedba pokazuje da su razlike najizraženije na komponentama zadovoljstva životnom situacijom, trenutačnom pristupu osnovnim potrebama i ekološkom ponašanju.

Građani Srbije smatraju da im je kvaliteta života lošija, no emotivno su snažniji i jednako optimistični kao građani Hrvatske.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Gordan Grlić Radman Veoma je nezadovoljan Ministar Grlić Radman nezadovoljan statusom Hrvata u Srbiji: "Hrvatska i Srbija nikad nisu imale tako nisku razinu suradnje”

Rezultati su to koje je pokazala usporedba Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Hendala i Allianza u dvije države. Građani Srbije su optimistični, iako je materijalno bogatstvo u njihovoj državi, mjereno društvenim bruto proizvodom, gotovo triput manje nego u Hrvatskoj.

Razina Nacionalnog indeksa sreće u Hrvatskoj je 64,3 boda, a u Srbiji 55,9 bodova. Usporedba svih devet komponenata na grafu pokazuje da su razlike najizraženije na komponentama zadovoljstva životnom situacijom, trenutačnom pristupu osnovnim potrebama i ekološkom ponašanju.

U obje države gotovo je jednaka komponenta emotivnog stanja, a vrlo je slična i komponenta zadovoljstva osobnog razvoja i socijalnom okolinom u sličnim situacijama. Građani Srbije emotivno su snažniji od građana Hrvatske, a zanimljivo je da su, po istraživanju, u Hrvatskoj muškarci sretniji od žena, dok su u Srbiji i muškarci i žene podjednako sretni.

Što su građani Hrvatske stariji, to su nesretniji, dok je u Srbiji sreća najveća kod najmlađih, u srednjim godinama opada da bi u starijoj dobi opet narasla.  Tako je u Srbiji generacija iznad 65 godine sretnija od onih srednje dobi, dok je kod nas situacija obrnuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene