Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istra najposjećenija

Prvi put u Hrvatskoj ostvareno više od 70 milijuna noćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 6 milijarde eura prihoda ostvareno je u 2012. godini kroz 70 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka.Ovu turističku godinu obilježit će smanjenje stope PDV-a od 10 posto, ulazak Hrvatske u EU i povećanje investicija u turizmu.

Od siječnja do prosinca 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja rast od 4,24 milijuna noćenja (+6,4 posto) i gotovo 600 tisuća dolazaka (+5,13 posto), pokazuju podaci, koje je javnosti danas predstavio ministar   turizma Veljko Ostojić.  Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su prošle godine bolje rezultate nego 2011., s time da je i ukupan broj noćenja svih kontinentalnih županija bio 4 posto veći.

Pročitajte i ovo Zimski turizam u Istri - 2 Blagdanski odmor Zimski turizam u Istri: Smještaje pune tradicionalni gosti, ali i sve više domaćih Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, i Lina Dollar "rezultati su odlični i očekivani" Turistički djelatnici optimistični: "Godina pred nama je godina u kojoj će se turizam u potpunosti vratiti"

Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno 21,9 milijuna noćenja i 3,16 milijuna dolazaka, slijedi Kvarner, Splitsko-dalmatinska županija i Zadarska županija. Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je ostvareno 11 posto više noćenja i 9 posto više dolazaka.

>> Britanski The Sun se raspisao o Puli: Glasna je, dražesna i posebna!

Porast broja noćenja zabilježili su turisti iz gotovo svih važnih tržišta, a prednjače turisti iz Njemačke, Slovenije i Austrije. Značajan porast noćenja u odnosu na 2011. godinu ostvarili su i turisti iz dalekih tržišta poput Koreje (+71 posto), Kine (+60 posto), Indije (+59 posto), Novog Zelanda (+33 posto), ali isto tako i iz Velike Britanije (+23 posto).
Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o nadolazećoj turističkoj sezoni:

'Očekujem da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja, te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto', rekao je ministar.

>> 10 najtraženijih hrvatskih otoka među turistima!

Dodao je kako će ovu godinu, prije svega, obilježiti diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, povećanje investicija u turizmu, te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Spomenuo je i novi projekt „Tisuću bazena za Hrvatsku“, koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a koji će biti usmjeren na produženje turističke sezone budući da objekti s bazenom rade do osam tjedana duže od ostalih, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene