Samostalna služba sportske inspekcije Središnjega državnoga ureda za šport provela je nadzor u karlovačkom nogometnom savezu i u sportskom uredu Grada Osijeka.

Galerija


Bivši čelnik hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić i bivši predsjednik karlovačkoga HNS-a Neven Šprajcer bili su osuđeni u tzv. aferi pošteno suđenje. Nakon te pravomoćne presude protuzakonito su zaposleni na funkcije predsjednika karlovačkog HNS-A (Šprajcer) i na mjesto savjetnika u Sportskom savezu Grada Osijeka (Širić).

Vezani članci Luka Ploče Luka Ploče dobila mobilni rendgen: Za jedan sat može pregledati i skenirati do 30 kontejnera Vili Beroš Beroš o inspekciji u KBC Sestre Milosrdnice: "Ne očekujem da će to brzo završiti, ali s nestrpljenjem čekam nalaz"

Zaključak je to nadzora koji je u karlovačkom nogometnom savezu i u sportskom Uredu grada Osijeka krajem prošle godine provela Samostalna služba sportske inspekcije Središnjega državnoga ureda za šport.

Inspekcija je utvrdila da su u oba slučaja prekršene odredbe Zakona o sportu. Obojici su izrečene mjere zabrane obavljanja tih poslova.

Šprajcer i Širić pravomoćno su osuđeni 17. svibnja prošle godine. Tada je vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su proglašeni krivima za primanje, odnosno davanje mita za "pošteno suđenje".

Unatoč odredbama Zakona o športu prema kojem osobe koje su u posljednje tri godine pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu i u vezi sa sportom, ne mogu biti i imati ovlasti u Skupštini i tijelima sportskih saveza, Šprajcer je ilegalno obnašao dužnost čelnika karlovačkoga nogometnog saveza od svibnja do 9. studenoga prošle godine.

U studenom je podnio ostavku i tako preduhitrio odluku inspekcije koja mu je zabranila rad.

On sada radi kao koordinator natjecanja u HNS-u, a prema mišljenju Saveza, za to nema zapreke u postojećim zakonima.

I u slučaju Željka Širića inspekcija je izdala rješenje o upravnoj mjeri zabrane obavljanja posla savjetnika u Zajednici športskih udruga Grada Osijeka.