Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveno i koliko je dosad bilo kazni

Poreznici u nadzoru na Jadranu: "Neizdavanje računa se ne oprašta, to je kao prolazak na crveno svjetlo na semaforu"

Aktualno Galerija Andrej Radalj, ugostitelj Andrej Radalj, ugostitelj Foto: DNEVNIK.hr Željko Ikić, služba za nadzor Porezne Uprave Željko Ikić, služba za nadzor Porezne Uprave Foto: DNEVNIK.hr Pojačane porezne inspekcije - 1 Pojačane porezne inspekcije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pojačane porezne inspekcije - 2 Pojačane porezne inspekcije - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Pojačane porezne inspekcije - 3 Galerija 1/9 >>
Pojačane su porezne kontrole diljem Jadrana, inspektori su u prvih šest mjeseci utvrdili nepravilnosti u 58 posto nadzora. Kazne se kreću od 1500 do 70.000 eura.

Inspektori Porezne uprave diljem Jadrana u pojačanim su kontrolama. Pod povećalom su svi - od ugostitelja i trgovina do iznajmljivanja na plažama.

Pročitajte i ovo Ilustracija U okolici Čačka Tragedija u susjedstvu: Žena umrla nakon uboda stršljena - "Pokušala ga je otjerati mašući krpom..."

U prvih šest mjeseci ove godine utvrđene su nepravilnosti u 58 posto nadzora. Čak 500 nadzora odrađeno je više nego lani, odnosno, naplaćeno je 135.608 eura više kazni. Pojačan nadzor svaki dan provodi se do 15. rujna.

"Konobari su educirani da kucaju svaki račun uz svaku narudžbu i naravno da je sve na kraju štimalo", rekao je Velimir Grmuša, ugostitelj. "Mislim da ne bi trebalo bit problema, izdaju se računi, a i u principu znamo da je pojačan nadzor", dodao je Andrej Radalj, ugostitelj.

Pročitajte i ovo Policija na terenu Iza rešetaka je Pijan došao u dvorište susjedu i prijetio mu bombom: Šokirani muškarac sve prijavio policiji

"Najčešći prekršaji su na primjer manji prekršaji što se tiče nekih krivih OIB-a ili nefiskaliziranje računa u roku, a najveći porezni prekršaj je neizdavanje računa. Kazne neke početne za obrtnike su najmanja od 1500 eura pa mogu biti do 70.000 eura", poručio je Branimir Tomljenović iz službe za nadzor Porezne Uprave.

Pod povećalom su svi od ugostitelja, trgovine do iznajmljivanja na plažama. Pitanje je paze li i gosti na valjanost računa, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Katarina Jusić Mezga.

"Pogledam koliko je cifra, a vjerovatno na njemu sve piše", poručio je Robert. "Zaista nikad nisam kontrolirala to, ali uvijek dolazim na jedno te isto mjesto pa imam povjerenja", izjavila je Emina.

Opravdanja za pogreške su maštovita.

"Bilo je da je on to zaboravio da kasa nije radila, mislim kako da vam kažem bilo je i smiješnih nekih situacija. 'Ja sam rekao ženi, ja ne znam kucati račune ona trenutno nije ovdje'. Uvijek svale na ženu", objasnio je Željko Ikić iz službe za nadzor Porezne Uprave.

Da vam nitko ne bude kriv pojačane kontrole nastavljaju se do 15. rujna, svaki dan.

Uživo iz Kostrene javila se reporterka Dnevnika Nove TV,  Katarina Jusić Mezga.

"Stigla je pojačanje s kontinenta jer ono je bilo nužno, inspektori kažu radi se cijeli dan, posla ima. Isto tako kažu od uvođenja eura koje je njima išlo na ruku, više se plaća karticama. Samim time i više je i izdanih računa", izvijestila je Jusić Mezga.

"Uvijek je isplativo poslovati po pravilima, makar mogu razumjeti pojedine kolege koji eventualno pribjegavaju nekakvim sitnijim manipulacijama zbog dosta restriktivne porezne politike visokih poreza. Neki koji nisu u prilici poslovati pokušavaju se na taj način spasiti", poručio je Nikola Eterović, predsjednik nacionalne udruge ugostitelja.

Na pitanje reporterka imaju li inspektori sluha za manje nepravilnosti, odgovorio je: "Imaju sluha za manje nepravilnosti, iako dosta se drže zakona. Čak u zadnje vrijeme po uzoru na neke europske zemlje kod nekih prvih prekršaja dosta znaju pogledati kroz prste uz naravno ponovljeni nadzor da bi ustanovili da je to korigirano ili nije."

No, silne gužve uvelike otežavaju posao. 

"Gužva je svakako jedan od problema u našem poslu. Ne bih se složio da može biti izlika za neizdavanje računa. Iako se mnogo puta u našem poslu događa da u principu i sami konobari znaju nekad nešto na svoju ruku napraviti u vidu neizdavanja računa. Pritom apsolutno ne snose nikakvu posljedicu, nego isključivo poduzeće za koje rade i direktor. S obzirom da nema presumpcije nevinosti u vrlo smo nezahvalnoj poziciji, to bi eventualno trebalo u zakonu probati prenijeti odgovornost na onoga koji je prekršaj počinio, a ne onoga koji je poslodavac", objasnio je Eterović.

"Kontrole postoje, mi nemamo ništa u principu protiv kontrola, one nam na neki način malo otežavaju rad s obzirom na samu prirodu te kontrole jer se događa unutar objekta, dok su gosti prisutni. Moram priznati da to inspektori rade poprilično diskretno i pokušavaju ići na ruku, ali prisutni su i ima ih sve više sada, pogotovo na Jadranu", izjavio je.

"Još jednom ono što kažu porezni inspektori - neizdavanje računa se ne oprašta, ne tolerira, to je kao prolazak na crveno svjetlo na semaforu. Do sada je naplaćeno gotovo 945 tisuća eura kazni", zaključila je reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene