Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjene u Upravi HAC-a

Provode odluke politike, plaćaju ih građani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Vlada usvojila proračun za iduću godinu, koji je premijerka nazvala iznimno štedljivim, državna blagajna troši i dalje kao da krize nema. Pravi primjer su tri smijenjena člana Uprave Hrvatskih autocesta.

Zbog menadžerskih ugovora i sljedećih šest mjeseci primat će plaću, jednako kao i njihove zamjene. Sve to iz džepova poreznih obveznika. Tri člana Uprave Hrvatskih autocesta smijenjena su zbog loše klime, a ne afera koje potresaju tu državnu tvrtku. Tako barem tvrdi ministar Božidar Kalmeta. No, uz menadžerske ugovore koje imaju ni nakon smjena život im se ne mijenja mnogo. Šest mjeseci primat će istu plaću nakon čega mogu birati otpremninu ili neko drugo radno mjesto unutar tvrtke. 'Imamo jednu lošu praksu gdje su pozicije tih direktora jadne u osnovi i oni uopće nemaju integritet funkcije koju obnašaju', kaže Esad Čolaković iz Udruženja menadžera.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Slika nije dostupna Uskoro nova pravila? Ovolike su plaće direktora javnih poduzeća!

Menadžeri zaštićeni, plaća se iz džepova građana

Smijenjeni članove Uprave plaću će primati još šest mjeseci Drugim riječima, direktori samo provode odluke politike koja je na vlasti, a ona smjenjuje kad i koga hoće. Očito ne vodeći brigu o troškovima koje menadžerski ugovori nose. A oni dobro štite tako postavljene menadžere, bez obzira kako su svoj posao obavljali, najčešće u najvećim državnim gubitašima. Sve se to plaća se iz džepa građana. Praksa razvijenih europskih zemalja znatno je drukčija. Umjesto političke podobnosti traži se znanje i sposobnost. 'Ta se mjesta popunjavaju isključivo po kriteriju profesionalne kompetencije, znači, institutom javnog natječaja. Kalendarski se mandati direktora u javnom sektoru ne podudaraju s kalendarom mandata političke garniture koja ih imenuje', pojašnjava Čolaković.

Primamljive državne jasle

Premijerka Jadranka Kosor najavljuje stroža pravila kad su menadžerski ugovori u pitanju u državnim poduzećima. Svejedno, državni sektor nikako da se dovede u red. Nije čudno što većina građana upravo tamo priželjkuje posao. Sigurna plaća na državnim jaslama i dobri uvjeti bez mnogo muke primamljivi su svima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene