Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Nije nestao samo nadgrobni spomenik, pitanje je - gdje su tijela? "Tu se dogodila jedna skandalozna rabota"

Aktualno Galerija Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 3 Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 3 Foto: Provjereno Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 5 Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 5 Foto: Provjereno Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 4 Provjereno: problem grobova na Mirogoju - 4 Foto: Provjereno Emilija Simić Vakanović Emilija Simić Vakanović Foto: DNEVNIK.hr +2 Željka Leskovac Galerija 1/7 >>
Prizor koji ga je dočekao lani, bacio ga je u potpuni očaj. Prekopana grobnica, uništeni nadgrobni spomenici koji su zaštićeni spomenici kulture. I što je najtragičnije - saznanje da ne zna gdje su posmrtni ostaci njegovih roditelja. Grobnica obitelji Radivojević-Plavšić u središnjem dijelu Mirogoja doslovce je uništena i ukradena. Nasljednik, inače sugovornik iz priče koja slijedi, godinu dana traži odgovore, a pronašao je samo gomilu krivotvorenih dokumenata. Krađom obiteljskih grobnica ekipa Provjerenog bavila se i prošli tjedan. Ovaj slučaj je još šokantniji jer se radi o grobnici jedne od najznačajnijih figura grada i zemlje, grobnici koju je projektirao sam Herman Bolle. Je li riječ o organiziranom kriminalu, istražuje reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

Dejan Plavšić s ekipom Provjerenog stao je ispred obiteljske grobnice u kojoj su bili sahranjeni njegovi roditelji, kao i njegov šukundjed i šukunbaka. Tri puta je bio na sastanku u Zagrebačkom Holdingu ne bi li saznao gdje su. 

"Ja ne znam uopće danas kakva je sudbina pokojnika", kaže Plavšić.

"U tim kontaktima s Holdingom je više puta zatraženo da se sazna sudbina, jer u ovom grobu su bili doktor Livije Radivojević i njegova supruga Julijana, znamenita ličnost u povijesti Hrvatske i naravno, moji roditelji koji su sveučilišni profesori bili", dodaje.

Odgovora nema već gotovo godinu dana. Umjesto posmrtnih ostataka roditelja tu je rupa. Nadgrobni spomenici, stari 120 godina koji su zaštićeno kulturno dobro su nestali. U odvjetničkom uredu, Plavšić je kazao što je sve poduzeo u potrazi za odgovorima.

"Grozno je, grozno. Pazite, to nisu samo grobovi, to je moj život, to su moja sjećanja, to su moji roditelji, tu sam ja. Znate, jer priča o grobovima je priča o nekome i o nečijem životu, o njihovom životu i mom životu s njima", govori Plavšić.

Pročitajte i ovo Rostov na Donu - 2 Iz minute u minutu VIDEO Otkriveni detalji dogovora Kremlja i Prigožina: Vagnerovci odustali od pobune, poznato što im je obećano

Podigao je kaznenu prijavu, obavijestio sve institucije.

Dan Svih svetih prošle godine za njega je bio šok. Jedan od najstarijih grobova na Mirogoju, u prvom redu do arkada potpuno je devastiran.

Potražio je objašnjenje u upravi Gradskih groblja. Uslijedio je još veći šok. Na osnovu Rješenja o nasljeđivanju kao nasljednik groba upisan je čovjek iz Srbije za kojeg Plavšić nikada nije čuo.

"I sad se stvara nekakav Siniša Mitić, ja vas molim, iz Kraljeva, moji nisu nikada u životu živjeli u Srbiji, nikada, oni su živjeli u Austriji i to je to. Takav čovjek ne postoji koji bi bio nasljednik, takvog čovjeka nema, kad vidite to rješenje, to je falsifikat, nikakve veze s realnim stanjem stvari", ističe Dejan.

A stanje je takvo da je Dejan Plavšić, jedini živući nasljednik obiteljske grobnice Radivojević – Plavšić. Livije Radivojević, njegov šukundjed bio je predsjednik Vrhovnog suda u Hrvatskoj krajem 19. stoljeća, i značajna figura u povijesti Zagreba i Hrvatske, pridonio je gradnji Mirogoja i time su njegovi direktni nasljednici dobili trajno pravo ukopa na ovom mjestu.

"Grob Livija Radivojevića i njegove supruge Julijane spada u skupinu vrijednih nadgrobnih spomenika, na pravoslavnom djelu Mirogoja, podignut je 1903. godine kad je umro Livije Radivojević, po projektu tada najvažnijeg zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea, zapravo autora čitavog arhitektonskog okvira Mirogoja, koje kolokvijalno nazivamo arkade", objašnjava Dragan Damjanić, povjesničar umjetnosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dva nadgrobna spomenika koja su nestala zaštićeni su spomenici kulture koji se ne smiju micati bez dozvole Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika.

Pročitajte i ovo Nesreća sa hitnom pomoći na Bundeku, ilustracija - 3 Odlučio sudac Vozaču hitne koji je na Bundeku pregazio maloljetnike određen istražni zatvor: "Osjeća se psihički vrlo loše"

Dejanu Plavšiću obiteljska grobnica oteta je na prijevaru. Iz Općinskog suda u Zagrebu potvrdili su ekipi Provjerenog da je Rješenje o nasljeđivanju na osnovu kojeg je grobnica prenesena na drugu osobu krivotvorina. Oni nikad nisu izdali takav dokument.

"Jedna skandalozna rabota koja se tu dogodila. Prema tome institucije bi trebale u interesu Republike Hrvatske da ne dođe do nekakvih dodatnih komplikacija to riješiti u najkraćem roku i naravno, ljude koji su odgovorni za to i koji su učestvovali u tome, po zakonu primjereno kazniti", smatra Plavšić.

Ovdje se radi se o još jednoj u nizu krađa grobova o kojem je reporterka Danka Derifaj izvještavala u prošlotjednom Provjerenom. Svi oštećeni su zapeli u pravosudnom limbu. Tada je Provjereno istraživalo slučajeve obitelji Leskovac i Simić Vakanović, čije obiteljske grobnice stare više od sto godina također otuđene na osnovu krivotvorenih dokumenata.

Osim krivih podataka, lažni ugovor krivotvoren je kod javne bilježnice na dan kad Emilija nije mogla biti tamo.

Isto se dogodilo i obitelji Leskovac, koja već gotovo godinu i pol ne može pokopati baku koja je preminula netom nakon što su im ukrali grobnicu.

U oba slučaja, situaciju je blokirala činjenica da ne samo da su grobovi krivotvorenim dokumentima preneseni na druge osobe, već su ga te druge osobe ustupile ili prodale trećim osobama. Isto se dogodilo i Dejanu Plavšiću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na terenu i policija i vatrogasci Okončana potraga HGSS-ovaca za putnicima čiji se čamac kod otoka Paga razbio zbog udara bure

Na njegovu obiteljsku grobnicu sada je upisana Jadranka Balent. Prema ugovoru, njoj ju je prepustio, sada znamo - lažni nasljednik Siniša Mitić. Jadranka Balent majka je bivšeg supruga Ive Todorić, Hrvoja Balenta.

Gradska groblja prošlog tjedna odgovorila su da ne mogu komentirati situaciju jer je policijska istraga u tijeku. Ekipa Provjerenog sad je inzistirala na razgovoru, no, iako su razgovarali s gospodinom Igorom Rađenovićem, voditeljem Gradskih groblja, on je rekao da će izjavu dati ukoliko mu dozvoli Dinka Živalj, glasnogovornica gradonačelnika.

Na kraju nije bilo ništa od izjave, iz ureda za odnose s javnošću Grada Provjerenom su ponudili osobu iz Zavoda za zaštitu spomenika, a za izjavu iz Gradskih groblja rekli da se obrate Holdingu. Od Holdinga je pak, opet došao isti odgovor: Ne možemo vam ništa reći jer je istraga u tijeku. Isto, već mjesecima prolazi i Dejan Plavšić.

"Da se išta ozbiljno zbiva onda vjerojatno ne bi vi i ja pričali danas nego bi stvari išle normalno tijekom kojim bi prema zakonu trebale ići", kaže Plavšić i ističe kako nije odbio apsolutno nit jedan odgovor gdje su njegovi roditelji.

"To se u potpunosti krije", dodaje.

U kaznenoj prijavi koju su podnijeli iz Zagrebačkog Holdinga piše da su u srpnju 2022., u sklopu rješavanja zahtjeva za uređenje grobnih mjesta fotografirali grobnice i primijetili devastaciju, za koju ne znaju tko ju je i kada učinio. Na kraju prijave koju potpisuje Igor Rađenović, napominje se da se radi o organiziranom zločinačkom udruženju. No, Plavšić je od njih morao utjerivati svaki dokument.

Nameće se zaključak da netko nekoga štiti u ovom prljavom poslu krađa i uništavanja starih obiteljskih grobnica. U sva tri slučaja koja smo istražili posao nije mogao biti izveden bez upisnika u očevidnik grobova u Gradskim grobljima. U slučaju Plavšić u roku nekoliko dana dobili smo dokaz da je rješenje koje je upisano u očevidnik krivotvorina, a u telefonskom razgovoru, nova vlasnica Jadranka Balent rekla je Provjerenom da je njezin sin započeo preuređenje groba.

"Prema riječima gospođe Balent, koja ima 82 godine, i kako nam je rekla, stara je i poželjela je grobnicu na lijepom mjestu, u kojoj će biti pokopana, a do koje ne treba daleko hodati, stvar s grobnicom riješio je njezin sin Hrvoje Balent. Ona mu je to dala u zadatak, kaže", izvijestila je Derifaj.

USKOK se ovim slučajevima ne bavi, a DORH usprkos čitavom nizu kaznenih prijava u svim spomenutim slučajevima, podigao je tek jednu optužnicu protiv čovjeka koji je priznao prijevaru u slučaju obitelji Leskovac. U drugim slučajevima, bez obzira na protok vremena, odgovor je uvijek isti, izvidi su u tijeku.

Tijekom istraživanja Provjerenog doznali su za krađu ukupno četiri obiteljske grobnice starije od stoljeća, koje se nalaze na atraktivnim lokacijama i čija preprodaja koja se odvija na crno je očito unosan, organizirani biznis. Grobnice nemaju samo sentimentalnu vrijednost za nasljednike, već u slučaju groba Livija Radivojevića i iznimnu povijesnu i kulturnu vrijednost. Njegova devastacija je teško kazneno djelo.

"Po meni, riječ je o stvarno velikom gubitku, ne samo u slučaju Radivojevićeva groba, nego zbog sve onoga što se događa u zadnjih nekoliko desetaka godina na Mirogoju, riječ je o velikom gubitku za zagrebačku povijest, baštinu jer brišu se tragovi stvarno znamenitih osoba iz zagrebačke i hrvatske povijesti svih vjeroisposvijesti", smatra Dajmanović.

Obiteljska grobnica Plavšića preživjela je tri rata. "Znamo da su ratovi, nažalost, doba kad se razara, kad se užasne strasti bude, grozne mržnje, međutim ti grobovi su prošli da nikada nitko niti jedan papirić nije bacio, a kamoli... Međutim to je sve bilo do prošle godine", rekao je Plavšić.

"Danas, ako si postavimo filozofsko pitanje tko smo i kuda idemo - evo odgovora. Nema filozofije. Iskapamo mrtve, uništavamo kulturno dobro, brišemo povijest i sve to na prevaru. A famozne institucije pravne države koje često zazivamo, znaju, šute i gledaju", zaključila je Derifaj.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene