Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana nakon priloga

Priča o bespravnoj gradnji na Velebitu dobila svoj epilog: "Bez Provjerenog, bez Nove TV to bi bila nemoguća situacija"

Aktualno Galerija Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 4 Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 5 Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 1 Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 2 Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Rušenje bespravnih objekata na Velebitu - 3 Galerija 1/7 >>
Provjereno je još prije godinu dana upozoravalo na stvari koje se događaju u Velikom Rujnu na Velebitu. Ondje čak osam ilegalno izgrađenih građevina čeka istu sudbinu. Tri mjeseca nakon objave prve priče u Provjerenom DORH je protiv vlasnika Ante Koića podigao kaznenu prijavu, a ovih dana i Državni inspektorat podiže optužnicu.

Zvuk prirode na Velebitu nadjačava zvuk bagera. Na teren su izašli Građevinska inspekcija, policija, ali i investitor Ante Koić. Kamioni s Velebita odvoze tone i tone građevinskog materijala. Jedan po jedan, pod bagerom nestaju bespravno izgrađeni objekti i sve to o trošku vlasnika.

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata započela je postupak izvršenja rješenja o uklanjanju osam bespravno izgrađenih građevina na lokaciji iz Vašega upita, a nakon što je utvrđeno da izvršenik nije postupio po rješenjima o uklanjanju predmetnih građevina kao niti po rješenjima kojim ga se prisiljavalo na izvršenja rješenja o uklanjanju trima novčanim kaznama", stoji u odgovoru Građevinske inspekcije na upit Provjerenog.

Pročitajte i ovo Provjereno: Sumnjiva smrt u bolnici - 1 Sumnjiva smrt u KBC-u Rebro Unuk htio baki donijeti stvari za bolnicu pa ostao u šoku: "Sestre su rekle da se bacila kroz prozor..."

Ista inspekcija podignula je protiv Ante Koića i kaznenu prijavu, i to zbog protupravne gradnje u zaštićenom području. Nakon toga Državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu.

Zbog prijave gradnje trpio uvrede i prijetnje

Ante Koić, čovjek koji je bespravno gradio na Velebitu, reporterki Sanji Jurišić nije se htio javiti na telefon iako ga je kamera Provjerenog snimila na Velebitu. Dok Koić šuti, govori onaj koji je među prvima progovorio o ovoj devastaciji prirode.

"Da je ovo ostalo ovako, iza toga bi nastupilo još gore stanje, bio bi uništen cijeli Velebit. Isto kao zaseok Jatara, to je uništeno do krajnje granice. Bez pritiska medija, bez Provjerenog, Nove TV to je nemoguća situacija", rekao je Ante Milovac.

Pročitajte i ovo Provjereno: Očevi i njihove kćeri - 2 Svaka na svoj način posebna Snažni muškarci i njihove male, jake djevojčice: "Princezo moja, uljepšala si mi svijet i dala razlog mojem postojanju"

Pročitajte i ovo Provjereno: Samane Fatemeh Riemani - 1 Religija kao oružje Stravična ispovijest Iranke, na prosvjedu je rezala kosu: "Tražila sam pomoć policije, rekli su da se vratim kad mi muž baci kiselinu u lice"

Kaže da nije bilo lako i trpio je i uvrede i prijetnje ubojstvom.

"Jako puno živaca, nespavanja. Ja doslovno nisam spavao godinu i šest ili sedam mjeseci. Ja tog čovjeka izbjegavam radi svoje sigurnosti. On je meni bliži rod, a ja ne želim susretat se s njim i idem u širokom luku oko njega", dodao je Milovac.

Stoka još uvijek luta Velebitom

Milovac tvrdi da Koić ništa ne bi mogao sagraditi da nije imao potporu lokalne vlasti. Prstom upire u načelnika Starigrada. Načelnik negira svako nezakonito sudjelovanje u ovoj priči i lopticu prebacuje onima koji ga prozivaju.

"Lažu, obični lažovi. Općina je dala suglasnost Koiću i još sedam drugih OPG-a da na području obavljaju ispašu stoke", rekao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.

Pročitajte i ovo Provjereno: Pomoćnici u nastavi - 1 Mizerna satnica Djeci s poteškoćama oni znače sve, a njih samo ljubav drži na radnom mjestu: "Sve je protiv nas. Ali toj djeci treba netko"

Stoke za koju je Koić od države dobio milijune kuna poticaja, a koja bez nadzora luta Velebitom dok bageri ruše bespravno izgrađene objekte.

Provjereno je o ovoj priči izvještavalo prije godinu dana. Reportažu s Velebita iz listopada 2021. godine možete pogledati >>OVDJE.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene