Nakon što je velika afera sa zaraženim mesom izbila u Poljskoj, iz našeg su ministarstva odmah poručili kako nema mjesta panici jer meso bolesnih krava nije u Hrvatskoj. Novinarka Provjerenog Ana Malbaša odlučila je provjeriti istinitost tih tvrdnji te istražiti sustav kontrole mesa.

Galerija


Naime, poljski novinar koji je razotkrio aferu sa zaraženim mesom još je ranije u razgovoru za emisiju Provjereno upozoravao da se problematično meso može pojaviti iz druge klaonice jer brojne rade po sličnom principu. Meso se jedno vrijeme nalazilo na hrvatskom tržištu, u međuvremenu je priznala inspekcija, iako je prvo tvrdila sasvim drugačije. Između 600 i 9000 kilograma mesa zaraženog salmonelom i Escherichijom coli završilo je diljem Hrvatske, na tanjurima građana. No, prema tvrdnjama poljskog novinara, izgleda da meso zaraženo salmonelom i puno lijekova nije bilo samo iz Poljske.

Vezani članci Štefica Malkoč i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Farsa koje se ne bi posramili ni pisci telenovela: Štefica Malkoč već 20 godina ne može u svoju kuću koju su susjedi preprodali - dvaput Dubravko Hrkovac i Zvonka Tomasović Hrkovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sudbina koja može zadesiti svakoga: Običan život drogirani manijak pretvorio je u tragediju, a sada se svaki dan bore sa  sustavom

„U jednoj štruci mesa iz ove tvornice bilo je također mesa iz Njemačke, iz drugih poljskih klaonica. Zovu ga goveđim kebabom, ali u njemu nema samo govedine. Veterinari sada pokušavaju otkriti koliko je ovih lijekova bilo u mesu i kako može utjecati na ljude koji su to meso pojeli“, govori poljski novinar Szymon Jadczak za Provjereno. Po broju kontrola koje europski zakon predviđa u svakoj državi članici, reklo bi se da je nemoguće da meso bolesnih životinja završi na policama, a slučaj iz Poljske dokazuje suprotno. Jedna država članica vjeruje drugoj da je prije plasiranja proizvoda na tržište provela sve potrebne kontrole. Ipak, zemlje mogu pojačati nadzor uvezenoga mesa.

„Kada mi izvozimo poljoprivredne proizvode, hranu ili žive životinje u neku drugu državu, vjerujte mi da se to u Austriji i Njemačkoj vrlo detaljno pregledava i pročešljava se sva dokumentacija. Ne vjeruje se crno na bijelo onome što smo mi donijeli kao dokumente. S druge strane, u Hrvatsku ulazi sve i svašta i mi se baziramo na tom sustavu povjerenja“, tvrdi zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

„Povećan je uvoz u odnosu prije ulaska Hrvatske u EU. Sad uvozimo više zato što nema više nikakvih barijera. To je sve jedinstveno tržište. Roba ide npr. iz Varšave u Zagreb, kao da ide iz Zagreba u Split. Bez ikavih prepreka“, otkriva za Provjereno Zoran Radan, savjetnik u sektoru za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGK-a.

Zbog velike afere koja je potresla tržište mesom u Europi, postoji mogućnost da će poljski ministar poljoprivrede morati odstupiti s dužnosti. Istovremeno, naš ministar odbija stati pred kamere i odgovoriti na pitanje koliko je često poljoprivredna inspekcija nadzirala poljsko meso, s obzirom na to da ovo nije prva afera s mesom iz te države u Hrvatskoj. Ovoga je puta meso bilo pripremljeno za kebab, a novinarka Provjerenog Ana Malbaša zbog toga je razloga odlučila posjetiti nekoliko zagrebačkih ugostiteljskih objekata koji poslužuju kebab i provjeriti znaju li trgovci odakle meso dolazi i kakva je njegova kvaliteta. Cijelu priču o kontroli kvalitete mesa gledatelji će moći vidjeti večeras u emisiji Provjereno od 22:30 na Novoj TV.