Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Rak-rana hrvatskog zdravstva: Na neke preglede čeka se godinu i pol, a HZZO novac uplaćuje privatnim bolnicama

Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 2
Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 1 Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 2 Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 3 Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 4 Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 5 Galerija 1/12 >>
Liste čekanja su rak-rana hrvatskog zdravstva. Na pojedine preglede građani moraju čekati i do godinu i pol.

Na neke pretrage poput magnetske rezonance i mamografije dojke u Hrvatskoj se čeka i do godinu i pol, dok istovremeno HZZO novac uplaćuje privatnim bolnicama u kojima nerijetko rade isti oni liječnici koji plaću primaju i u javnozdravstvenim ustanovama.

Večerašnja 700. emisija Provjerenog istražuje je li najava ministra Beroša o smanjenju lista čekanja na bolničke dijagnostičke pretrage na devet mjeseci stvaran pomak naprijed ili samo predizborna kampanja, kako tvrde neki liječnici.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov nakon prijedloga SAD-a Lavrov poručio: "Nema razgovora o kontroli nuklearnog naoružanja"

"Naručila sam se za MR vratne kralježnice u 10. mjesecu 2023., a dobila termin u 9. mjesecu 2025.?! Iako moj neurokirurg kaže da moram svake godine na MR i tako piše na nalazima, koga je to briga? A moj liječnik opće prakse kaže neka probam tražiti termin izvan Zagreba, za što neću dobiti povrat putnih troškova. Ili neka platim privatno", gledateljica Provjerenog javila se ekipi emisije sa svojim slučajem.

Iako smanjenje s dvije godine na najavljenih devet mjeseci zvuči kao pomak, pojedinci iz struke otvoreno će reći drukčije.

"Meni se 270 dana čini nečim strašnim. Općenito govoriti da je lista čekanja smanjena na devet mjeseci već samo po sebi je strašno", smatra dr. med. Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

"Nije prvi put da se sređuju liste čekanja prije izbora. Koliko ja znam, prije svakih izbora svaki ministar bilo koje boje, vlade, izmisli neki svoj program kojim se smanje liste čekanja jer time pridobije glasove", rekao je za Provjereno doktor Marin Smilović i ističe kako se vrše pritisci na liječnike da se odrađuju duple smjene i dodatni rad kako bi se ministar mogao pohvaliti smanjenom listom čekanja.

"Dobili smo neke informacije od naših članova HUBOL-a da se upisuju duple ambulante, da se pacijenti prebacuju, da se negdje rade dvojne ambulante, da se neke pacijente briše pa će ih se onda naknadno upisati. To nije način", tvrdi.

Kakva je situacija s listama čekanja u zagrebačkim, ali i nekoliko bolnica u drugim gradovima u Hrvatskoj te je li javni sektor platforma za komercijalni uspjeh u privatnom sektoru, saznajte u večerašnjem Provjerenom na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene