Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tri protupožarna aviona upućena su u akciju gašenja požara na području Vrane kod Vranskog jezera.


Tri protupožarna aviona Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u petak u akciju gašenja požara na području Vrane kod Vranskog jezera u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Vezani članci Požar u Zadru Završen očevid požara u centru Zadra: Poznat uzrok izbijanja plamena koji je zahvatio nekoliko stanova Slika nije dostupna Kanaderi od jutros opet u zraku zbog požara u Jagodni i Krupi-Zrmanji

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju ukupno 48 požara na području Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske te Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

Uz gašenje požara, provedeno je i 56 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne Protupožarne snage na navedenim zadaćama ostvarile oko 410 sata naleta. MORH je priopćio i da su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone, i to dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

''Ukupno je u 2019. godini zaprimljeno 179 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažiranjem PP NOS OSRH, pri čemu je ostvareno 2797 letova i 527 sati naleta, izbačeno je ukupno 12963 tona vode te je prevezeno 14 osoba i 14 tona tereta'', stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.