Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matica hrvatskih sindikata protivi se trajnoj zabrani rada nedjeljom u trgovini, a zalaže se za privremenu zabranu od jedne godine, navodi se u današnjem priopćenju tog sindikata, u povodu sutrašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o Zakonu o trgovini.


Tijekom jednogodišnjeg razdoblja trebao bi se urediti sustav
inspekcije, uvesti odgovarajuća zaštitu i sankcije, te okončati
pregovore za granski kolektivni ugovor u djelatnosti trgovine.

Vezani članci Russia Today Hrvatska provodi zabranu emitiranja Russia Today i Sputnika: "Riječi su važne u doba rata'' Jasna Petrović Ne mogu živjeti od kuhanog krumpira i antidepresiva: "Čak 62 posto svih mirovina su ispod linije siromaštva"

Sustav inspekcije i sankcija trebao bi osigurati isplatu pravičnih i adekvatnih naknada radnicima za rad nedjeljom.

Kako bi takav sustav funkcionirao sindikalni povjerenik mora imati ovlast sakupljanja i evidentiranja informacija o obavljenom radu, pravo nadzora nad provedbom zajamčenih radničkih prava te, u suradnji s inspekcijom rada, pravo na intervenciju i u trgovinama u kojima radnici nisu sindikalno organizirani.

Ako ne postoji kolektivni ugovor koji ta prava regulira, rad
nedjeljom ne bi se mogao odvijati.

Sindikalci navode kako im je trajna zabrana rada nedjeljom
neprihvatljiva zbog ekonomskih razloga. Trgovina čini 10,9 posto nacionalnog dohotka i generira prihode koji imaju povoljan utjecaj na gospodarski rast. Zabrana rada nedjeljom mogla bi i za sedminu smanjiti utjecaj trgovine u reprodukciji društvenog bogatstva.

Također im je nejasan motiv ograničavanja zabrane isključivo na trgovinu, obzirom da je rad nedjeljom prisutan i u drugim gospodarskim granama kao što su ugostiteljstvo, poljoprivreda, javne službe i druge.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju