Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protiv trajne zabrane rada nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica hrvatskih sindikata protivi se trajnoj zabrani rada nedjeljom u trgovini, a zalaže se za privremenu zabranu od jedne godine, navodi se u današnjem priopćenju tog sindikata, u povodu sutrašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o Zakonu o trgovini.

Tijekom jednogodišnjeg razdoblja trebao bi se urediti sustav
inspekcije, uvesti odgovarajuća zaštitu i sankcije, te okončati
pregovore za granski kolektivni ugovor u djelatnosti trgovine.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

Sustav inspekcije i sankcija trebao bi osigurati isplatu pravičnih i adekvatnih naknada radnicima za rad nedjeljom.

Kako bi takav sustav funkcionirao sindikalni povjerenik mora imati ovlast sakupljanja i evidentiranja informacija o obavljenom radu, pravo nadzora nad provedbom zajamčenih radničkih prava te, u suradnji s inspekcijom rada, pravo na intervenciju i u trgovinama u kojima radnici nisu sindikalno organizirani.

Ako ne postoji kolektivni ugovor koji ta prava regulira, rad
nedjeljom ne bi se mogao odvijati.

Sindikalci navode kako im je trajna zabrana rada nedjeljom
neprihvatljiva zbog ekonomskih razloga. Trgovina čini 10,9 posto nacionalnog dohotka i generira prihode koji imaju povoljan utjecaj na gospodarski rast. Zabrana rada nedjeljom mogla bi i za sedminu smanjiti utjecaj trgovine u reprodukciji društvenog bogatstva.

Također im je nejasan motiv ograničavanja zabrane isključivo na trgovinu, obzirom da je rad nedjeljom prisutan i u drugim gospodarskim granama kao što su ugostiteljstvo, poljoprivreda, javne službe i druge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene