Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protiv suca Gašpara gotova jedna istraga, čekaju ga još dvije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je istraga protiv suca Visokog trgovačkog suda Bariše Gašpara zbog sumnje da je primio 25.000 eura mita od čelnika dubrovačke tvrtke Župa kako bi im ubrzao rješavanje sudskog spora, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se Gašpar idućeg tjedna mora očitovati i o sumnjama da je poticao predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu na zlouporabu kako bi za sudskog savjetnika zaposlio nećaka njegovog prijatelja.

Na Županijskom sudu postoji i treći predmet u kojemu je osumnjičen Gašpar, a to je slučaj u kojem ga se tereti da je kao član ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravosuđa nekim kandidatima, uglavnom djeci svojih prijatelja, unaprijed davao pitanja. Zbog žalbi taj je predmet na Vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

U 'slučaju Župa', uz 61-godišnjeg Gašpara, osumnjičeni su 61-godišnji Kruno Herceg  i direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke 42-godišnji  Davor Maravić 42-godišnji.

Nakon istrage spis je dostavljen USKOK-u koji sada mora odlučiti hoće li protiv osumnjičenih podići optužnicu ili odustati od kaznenog progona.

Suca Gašpara sumnjiči se da je lani od Maravića primio ukupno 25.000 eura mita kako bi mu ubrzao rješavanje jednog predmeta koji se od ožujka 2006. nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Sudac je navodno prvo dobio predujam, a ostatak novca nakon što je predmet riješen.

Sumnja se da je suca i čelnika dubrovačke tvrtke povezao Herceg kojega se tereti za pomaganje u davanju mita.

Prema pisanju tiska, Gašparova navodna korumpiranost otkrivena je u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica". Nagađa se i da je USKOK prisluškivao suca te da postoje audiozapisi telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

O slučaju navodnih nezakonitosti u zapošljavanju sudskog savjetnika Gašpar i predsjednik zagrebačkog Općinskog građanskog suda trebali bi se očitovati početkom idućeg, 13. listopada. Nakon njihova saslušanja istražni suda Krešimir Devčić odlučiti će hoće li protiv njih pokrenuti istragu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene