Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peticija Vladi:

Protiv bezuvjetnog smanjenja PDV-a na dnevni tisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 150 novinara, intelektualaca i nevladinih udruga uputilo je premijeru Zoranu Milanoviću, nadležnim ministrima i saborskim zastupnicima peticiju, kojom se protive bezuvjetnom smanjenju PDV-a na dnevni tisak.

Potpisnici peticije ističu da zahtjev izdavača za dodatnim poreznim smanjenjem treba 'iskoristiti ne bi li se tiskani mediji preobrazili u društveno odgovorne'. U peticiji podsjećaju da je PDV na tiskovine već smanjen pred parlamentarne izbore 2007. ali da izdavači višak novca nisu uložiti u jačanje društvene uloge tiskanih glasila,poboljšanje profesionalnih i radnih standarda, te u popravljanje materijalnoga položaja novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>>SNH i HND: Smanjite PDV na tiskovine na barem pet posto

'Informativni sadržaj sve je prije nego li informativan, a i sve ga je manje na račun žutila, novinari služe tek za popunjavanje praznina između oglasa, pri čemu jeftino i skandalozno najbolje prolazi', piše u peticiji. Podsjeća se i da je više od osamsto novinara na Zavodu za zapošljavanje, dok se redakcije popunjavaju 'slobodnjacima', koji su obvezni raditi kao da su u radnome odnosu.

'Mediji nisu tek obična industrija, oni igraju ključnu ulogu u djelovanju demokracije, jer točnim, cjelovitim i pravovremenim informiranjem omogućuju građanima donijeti obaviješteni izbor. Mediji također imaju i kulturnu i obrazovnu ulogu. Zbog te ih društvene uloge porezni obveznici i imaju pravo subvencionirati nižim PDV-om', navodi se u peticiji.

Potpisnici stoga predlažu da se smanjena stopa primjenjuje samo na onaj dio tiskovina, koji je od javnoga interesa - informativni, kulturni i obrazovni, te da izdavači prijave koliko stranica ili koji postotak, u pojedinom broju otpada na takve sadržaje. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene